Al 3-lea Congres al Auditorilor Financiari din România

          În perioada 3-4 noiembrie a.c., Camera Auditorilor Financiari din România va organiza la Bucureşti, Hotel Marriott, cel de-al 3-lea Congres al Auditorilor Financiari din România (Site Congres click aici), cu tema „Profesia de audit – pentru încrederea investitorilor şi protejarea interesului public”, ocazie cu care va fi marcată şi Ziua Naţională a Auditorului Financiar.

          La eveniment vor participa personalităţi recunoscute în România şi în plan internaţional, reprezentanţi ai organismelor profesionale din ţară şi din străinătate, ai autorităţilor de reglementare, ai mediului academic şi de afaceri, membri şi stagiari ai Camerei.

          Lucrările se vor desfăşura atât în plen, cât şi în cadrul a şase ateliere, axate pe subiecte aferente temei principale. Aceste ateliere sunt: „Interesul public – misiune fundamentală a auditorului”, „Profesia de audit, provocări şi probleme regionale”, „Recunoaşterea rolului societal al auditului”, „Consolidarea încrederii în profesia de audit”, „Dezbateri cu privire la documentul emis de Comisia Europeană intitulat >”; „Dinamizarea pieţei auditului – auditurile mixte”.

          Referitor la acest eveniment prof.univ.dr. Horia Neamţu, preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România, a declarat: „În strânsă legătură cu evoluţiile situaţiei economice pe plan mondial, dar şi în ţara noastră, auditorul financiar este profesionistul care poate contribui, într-o măsură semnificativă, la asanarea climatului economic şi la restabilirea încrederii în iniţiativele, măsurile oneste, pertinente de depăşire a crizei economice. Prin profesionalism, atitudine independentă şi transparentă în desfăşurarea misiunilor de audit, prin elaborarea unor rapoarte de calitate, conforme standardelor internaţionale în materie şi Codului etic al profesiei, auditorul satisface interesul public manifestat cu privire la corectitudinea afacerilor supuse evaluării sale, îndeplinind totodată şi un important rol social.

          În acest context, Congresul îşi propune să faciliteze contacte între specialişti reprezentativi ai profesiei din ţară şi din străinătate spre a face un schimb activ de idei, soluţii şi bune practici pentru ca activitatea de audit să fie racordată la priorităţile perioadei actuale.

          Profesionalismul auditorilor financiari români este recunoscut atât pe plan intern, cât şi internaţional, o consecinţă a acestui fapt fiind includerea Camerei Auditorilor Financiari din România ca membru cu drepturi depline în cadrul organismelor internaţionale de profil: Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), Federaţia Experţilor Contabili Europeni (FEE) şi Federaţia Internaţională a Contabililor Francofoni (FIDEF). Acestea au anunţat, deja, faptul că vor trimite reprezentanţi la lucrările Congresului CAFR.

          Avem convingerea că rezultatele celor două zile de dezbateri profesionale vor reprezenta o resursă importantă de informaţii pentru elaborarea măsurilor menite să contribuie la perfecţionarea activităţii de audit financiar, în strânsă legătură cu cerinţele şi aşteptările mediului de afaceri din România.”