Comunicat privind adoptarea noilor Standarde Internationale privind combaterea spalarii banilor, a finantarii terorismului si finantarii proliferarii

La data de 16 februarie 2012, Grupul de Actiune Financiara Internationala (FATF) a adoptat un nou set de standarde internationale privind combaterea spalarii banilor, a finantarii terorismului si finantarii proliferarii.

Grupul de Actiune Financiara Internationala (FATF) este organismul inter-guvernamental mandatat sa stabileasca si sa promoveze standardele in domeniul combaterii spalarii banilor, a finantarii terorismului, precum si a altor amenintari cu privire la integritatea sistemului financiar.

Noile standarde, aprobate de FATF, au in vedere amenintarile emergente, clarificarea si intarirea multora dintre obligatiile existe in domeniul spalarii banilor si a finantarii terorismului, mentinand insa stabilitatea necesara si rigoarea recomandarilor. Potrivit noilor standarde, tarile ar trebui, mai intai, sa identifice, sa evalueze si sa inteleaga riscul de spalare a banilor si de finantare a terorismului cu care se confrunta si apoi sa adopte masuri adecvate pentru a diminua riscul.

Standardele internationale privind combaterea spalarii banilor, a finantarii terorismului si finantarii proliferarii pot fi consultate, de catre cei interesati, pe site-ul  Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (www.onpcsb.ro), la sectiunea Legislatie, sub-sectiunea Legislatie internationala, unde se gasesc atat versiunea in limba engleza cat si versiunea in limba romana.

 

Director executiv

Dr. Marius Burdusel