Sarbatorirea Zilei Nationale a Auditorului Financiar

Sărbătorirea Zilei Naţionale a Auditorului Financiar din România

Ziua Naţională a Auditorului Financiar din România, zi în care românii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, considerat drept protector al auditorilor financiari, conform hotărârii Consiliului Camerei a fost sărbătorită în acest an în două zone ale ţării: la Bucureşti – la 26 octombrie şi la Constanţa – la 27 octombrie, cu ocazia cursurilor de pregătire profesională continuă organizate de Cameră în această perioadă. 

(CLICK AICI PENTRU POZA DE GRUP ANIVERSARE EVENIMENT BUCURESTI)

(CLICK AICI PENTRU POZA DE GRUP ANIVERSARE EVENIMENT CONSTANTA)

În deschiderea festivităţii de la Bucureşti, în Aula Universităţii „Artifex” prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România, a transmis participanţilor Mesajul adresat de Consiliul Camerei tuturor membrilor organizaţiei profesionale, în cadrul căruia sunt amintite acţiunile întreprinse în ultimul timp în sprijinul membrilor şi al stagiarilor, în special prin preluarea la nivelul Camerei a organizării cursurilor de pregătire profesională atât în sistem clasic, precum şi în sistem e-learning şi printr-o mai bună comunicare prin valorificarea potenţialului pus la dispoziţie de sistemul informaţional modern de care dispune. De asemenea, a fost evidenţiată înfiinţarea unei noi reprezentanţe teritoriale la Braşov, care se alătură reprezentanţei teritoriale Iaşi şi a fost exprimată convingerea că această acţiune de înfiinţare a unor reprezentanţe teritoriale va continua anul viitor, în scopul facilitării unor condiţii mai bune de legătură între auditorii financiari şi Cameră.

Mesajul Consiliului s-a referit la poziţia tot mai importantă şi activă a auditorilor financiari români în cadrul organizaţiilor internaţionale ale profesiei IFAC, FEE şi FIDEF, precum şi în relaţiile cu organizaţii profesionale din alte ţări. Între cele mai importante acţiuni întreprinse de Consiliul Camerei, a fost evidenţiat că, în urma unor dezbateri deschise, pragmatice şi proactive în cadrul unor întâlniri cu membri din diferite zone ale ţării, Consiliul a promovat propriile propuneri şi observaţii legate de proiectele de modificare a Directivei 2006/43 CE privind auditul statutar şi, respectiv, de elaborare a unui Regulament al Parlamentului European privind cerinţe specifice referitoare la auditul statutar el entităţilor de interes public. În esenţă, în aceste demersuri s-a susţinut necesitatea ca reformarea auditului să determine realmente un progres, în condiţiile respectării valorilor de bază ale profesiei, corespunzător exigenţelor actuale, independenţa, competenţa şi transparenţa în vederea asigurării realizării unor misiuni de audit de calitate, în interes public. În context, preşedintele Camerei s-a referit la relaţiile cu organismul de supraveghere a profesiei contabile care actualmente se intitulează: Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile (CSIPPC), exprimându-şi speranţa că acestea se vor aşeza pe o bază corectă, de bună colaborare în interesul ridicării permanente a calităţii profesionale a auditorilor financiari.

Un moment important al festivităţilor l-a reprezentat sărbătorirea revistei „Audit Financiar”, care a împlinit 10 ani de apariţie neîntreruptă în slujba profesiei de auditor financiar în România. În acest sens, prof. univ. dr. Ana Morariu, vicepreşedinte al Consiliului Camerei şi membru al Colegiului Editorial Ştiinţific al revistei, a transmis un mesaj de felicitare.

Preşedintele Horia Neamţu a anunţat acordarea de către Consiliul Camerei a unei Distincţii de excelenţă prof. univ. dr. Florin Georgescu, primul preşedinte al Camerei Auditorilor Financiar din România, care a iniţiat – în anul 2003 – editarea revistei „Audit Financiar”, ca un important mijloc de comunicare cu membrii tinerei organizaţii profesionale a auditorilor financiar creată în acea perioadă.

A urmat decernarea de către prof. univ. dr. Horia Neamţu a premiilor revistei „Audit Financiar” pentru anul 2012, astfel:

Premiul „Constantin Ionete”: prof. univ. dr. Eugeniu Ţurlea şi dr. Mihaela Mocanu.

Premiul „Alexandru Rusovici”: prof. univ. dr. Elisabeta Jaba (coordonator), lect. univ. dr. Christiana Brigitte Balan, drd. Ioan Bogdan Robu, drd. Mihaela Alina Robu, prof. univ. dr. Mihai Roman.

La Constanţa festivitatea, care s-a desfăşurat la Hotel Malibu Sala Callatis, a debutat, de asemenea, prin proiectarea filmului de prezentare a organizaţiei profesionale.

Mesajul Consiliului Camerei adresat membrilor cu ocazia Zilei Naţionale a Auditorului Financiar din România a fost transmis celor prezenţi de Ana Dincă, vicepreşedinte al CAFR.

A urmat un Mesaj din partea Comitetului de excelenţă al Camerei, prezentat de prof. univ. dr. Maria Manolescu.

Un moment important l-a reprezentat acordarea a 15 medalii pentru activitate deosebită auditorilor financiari din zona Sud Est. Distincţiile au fost înmânate de Ana Dincă, vicepreşedinte al Consiliului CAFR