PROTOCOLUL INTERCONFEDERAL EUROPEAN, o reţea dedicată profesioniştilor din Europa


La 11 februarie 2013 în sediul Camerei Deputaţilor, Palazzo Marini din Roma, Italia a avut loc semnarea Acordului de Prietenie, Cooperare şi Parteneriat între confederaţii profesionale organizate la nivel naţional – Confederaţia Profesiilor Liberale din Italia (Confprofessioni), Asociaţia Federală a Profesiilor Liberale din Germania (BFB), Uniunea Profesională din Spania (UP) şi Uniunea Profesiilor Liberale din România - (UPLR). Evenimentul - deosebit de important pentru promovarea integrării europene şi mobilitatea profesiilor liberale în această perioadă de creştere şi revenire economică - iniţiat şi susţinut de Confederaţia Profesiilor Liberale din Italia, a pus bazele creării unei reţele puternice de relaţii cu organizaţiile interprofesionale majore din alte state membre ale Uniunii Europene.

Confederaţiile semnatare se angajează să acorde o atenţie şi o semnificaţie deosebită necesităţii iniţierii unei dezbateri asupra aspectelor cu caracter european, de interes comun şi îşi propun să coopereze în vederea întăririi rolului profesiilor liberale din Europa, promovării studiilor, organizării de seminarii, facilitării mobilităţii transfrontaliere şi, de asemenea, implementării unor programe comune în cadrul instituţiilor europene.



Manifestarea care a marcat evenimentul a fost deschisă de Susanna Pisano, managerul Biroului European al CONFPROFESSIONI – Italia, după care a urmat prezentarea temei  „Profesiile liberale în Europa” susţinută de Paolo Feltrin, cercetător şi analist politic, Universitatea din Trieste. Au fost de faţă şi au luat cuvântul reprezentanţi ai unor instituţii care sprijină profesioniştii liberali din Europa: Roberta Angelilli, vicepreşedinte al Parlamentului European, Antonio Cancian, membru al Parlamentului European, Lara Comi, membru al Parlamentului European. De asemenea, au transmis mesaje prin reprezentanţi Antonio Tajani, vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil pe probleme de industrie şi antreprenoriat şi Enzo Moavero Milanesi, ministru italian pentru politici europene.

Gaetano Stella
, preşedintele Confprofessioni, a prezentat apoi conţinutul Acordului de prietenie, cooperare şi parteneriat.

Cu acest prilej au avut loc intervenţii ale reprezentanţilor confederaţiilor interprofesionale naţionale semnatare. Astfel, prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, a făcut o prezentare a organizaţiei profesionale pe care o reprezintă, apreciind faptul că evenimentul la care participă este unul deosebit de important pentru profesiile liberale din România, deschizând calea unei colaborări mai strânse între asociaţiile semnatare în interesul lor reciproc.

Alături de preşedintele din România au mai avut prezentări: Gonzalo Múzquiz Vicente-Arche, secretar tehnic al Uniunii Profesionale (Spania) şi Rolf Koschorrek, preşedintele Asociaţiei Federale a Profesiilor Liberale (Germania).

La 13 februarie 2013, la Bucureşti Uniunea Profesiilor Liberale din România a organizat o Conferinţă de presă pe tema Protocolului semnat la Roma, la care au participat jurnalişti din presa centrală, posturi de radio şi televiziune, precum şi din presa de specialitate.

Gazda conferinţei de presă a fost Camera Auditorilor Financiari din România.

Prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România şi preşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, a prezentat ziariştilor semnificaţia şi utilitatea Protocolului Interconfederal European şi a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate.

„Pentru profesiile liberale din România deschiderea colaborării cu alte organizaţii cu vechi state de serviciu în Europa are mare importanţă, pe de o parte, prin aceea că noi vom putea învăţa din experienţa celorlalte ţări şi, pe de altă parte, la rândul nostru vom deveni mai vizibili, vom demonstra capacitatea noastră de a avea un rol activ, cu contribuţii relevante la mişcarea generală a profesiilor liberale. Ne propunem ca într-o perioadă următoare să stabilim împreună un program concret de acţiuni şi manifestări profesionale, având drept obiective analiza problemelor specifice profesiilor liberale, dar şi creşterea aportului acestei profesii la efortul general pentru dezvoltarea economică şi socială.” – a spus domnul Horia Neamţu.