Ecouri în presă după semnarea Acordului de Prietenie, Cooperare şi Parteneriat între confederaţii profesionale din Europa

După cum se cunoaşte, recent, la Roma a fost semnat un important Acord de Prietenie, Cooperare şi Parteneriat între confederaţiile profesionale organizate la nivel naţional – Confederaţia Profesiilor Liberale din Italia Confprofessioni, Asociaţia Federală a Profesiilor Liberale din Germania BFB, Uniunea Profesională din Spania UP şi Uniunea Profesiilor Liberale din România - UPLR.

 

În virtutea acestui document, confederaţiile semnatare îşi propun să coopereze în vederea întăririi rolului profesiilor liberale din Europa, promovării studiilor, organizării de seminarii, facilitării mobilităţii transfrontaliere şi, de asemenea, implementării unor programe comune în cadrul instituţiilor europene.

 

Evenimentul a avut ecouri semnificative în mass-media. Astfel, în Spania, principala agenţie de presă a transmis un larg comunicat în care se prezintă conţinutul Acordului, preluat şi postat pe 23 de site-uri ale unor publicaţii din această ţară – ne informează Elena Cordoba Azcarante, de la departamentul internaţional al Union Profesional, Europa Press.


            În România, sub egida UPLR la sediul CAFR a fost organizată o conferinţă de presă în cadrul căreia prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedinte al Uniunii Profesiilor Liberale din România şi preşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, a prezentat jurnaliştilor din presa centrală, posturi de radio şi televiziune, precum şi din presa de specialitate, semnificaţia şi utilitatea Acordului şi a răspuns întrebărilor care i-au fost adresate de jurnalişti.

 

Astfel, principala agenţie de presă Agerpress a inclus în canalul de ştiri - accesat de toate publicaţiile româneşti, precum şi de către sute de instituţii şi organizaţii abonate - o cuprinzătoare relatare de la Conferinţa de presă anunţată. Astfel, reporterul a reţinut, printre altele, următoarea precizare făcută de prof. univ. dr. Horia Neamţu: „Graţie acestui acord, vom avea parte de mai multă vizibilitate la nivel european, însă vom beneficia totodată şi de experienţa acumulată până în acest moment de asociaţiile partenere. Un alt câştig îl reprezintă faptul că vom putea dispune de serviciile reprezentanţelor celor trei organizaţii cosemnatare la Bruxelles, acolo unde se iau hotărârile importante pentru domeniul nostru de activitate.” Preşedintele Horia Neamţu a relatat că în perioada următoare se va întâlni la Bruxelles cu organizaţiile partenere, în cadrul reuniunii urmând să fie stabilit calendarul detaliat al acţiunilor (conferinţe şi simpozioane) care trebuie întreprinse în domeniu.

 

Prof. univ. dr. Horia Neamţu a acordat un interviu în exclusivitate redactorului publicaţiei Camerei de Comerţ şi Industrie a României, „E-Info BUSINESS”, Sorina Voica, în care apreciază:  „În acest acord s-a pus un accent deosebit pe mobilitatea profesiilor liberale, foarte important mai ales pentru profesioniştii români. În acest sens vom încerca să influenţăm Directiva pentru Servicii care va fi aprobată de Parlamentul European până la jumătatea acestui an. Ne dorim ca, pe această cale, cei 200.000 de profesionişti care activează sub umbrela UPLR să beneficieze de acces şi mobilitate mai mare la nivel european. Aceasta ar fi prima aşteptare de la acest acord. De asemenea, ne aşteptăm ca Uniunea noastră naţională să devină mai vizibilă la nivel european, ţinând cont de faptul că organismele cu care am semnat acordul sunt foarte puternice în ţările lor, capabile să influenţeze în măsură importantă dialogul social, având în acelaşi timp şi influenţă politică.”

 

Două emisiuni succesive la postul de business Money TV, respectiv  „The Money Show”, moderator Radu Soviani, şi „Legile Afacerilor”, moderator Andrei Cristea, directorul Revistei Române de Consultanţă, l-au avut drept invitat pe preşedintele Horia Neamţu, în cadrul cărora, în contextul Acordului recent semnat s-au dezbătut pe larg problematica profesiilor liberale în România şi în particular aspecte de actualitate ale problematicilor în audit financiar, în cadrul naţional şi european. Emisiunea realizată de Andrei Cristea poate fi vizionate accesând:  http://www.legileafacerilor.ro/player.php?file =_15_02_2013

 

Informaţii relevante despre acest eveniment au apărut în publicaţii de specialitate, precum revistele: „Audit Financiar”, „Economistul”, ziarul „Azi”, precum şi pe portalul de afaceri www.legalmarketing.ro .

 

Pentru perioada următoare postul de radio „Radio France International Bucureşti” a inclus în grila de programe o emisiune de o oră cu participarea prof. univ. dr. Horia Neamţu, consacrată dezbaterii Acordului recent semnat.