Mesajul Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România cu prilejul Zilei Naționale a Auditorului Financiar din România

 

 

Mesajul Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România

cu prilejul Zilei Naționale a Auditorului Financiar din România

 

Cu opt ani în urmă Consiliul CAFR a stabilit ca, în fiecare an, la 26 octombrie, să se sărbătorească Ziua Naţională a Auditorului Financiar din România. Este ziua în care românii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, personalitate a lumii creştine cunoscută şi venerată datorită calităţilor sale de înţelepciune, milostenie, faceri de bine, dobândite prin pregătire şi educaţie, pe care Consiliul CAFR a hotărât să-l considere drept protector al auditorilor financiari din ţara noastră.

Organizaţia noastră profesională, Camera Auditorilor Financiari din România, a fost de la bun început – şi a dovedit în permanenţă prin acţiunile sale că este – pe deplin conştientă de răspunderile care îi revin pentru crearea cadrului optim de exercitare de către toţi membrii săi a misiunilor de audit consacrate satisfacerii interesului public.

Cu certitudine, perioada care a trecut de la preluarea mandatului de către actualul Consiliu a marcat definitoriu evoluţia activităţii de audit financiar în ţara noastră. Este cu totul remarcabil faptul că, pe fondul turbulenţelor generate de criza economică globală, care s-a repercutat şi în viaţa social-economică a României, organizaţia noastră profesională s-a întărit atât din punct de vedere al numărului de membri – care a ajuns la 4400 persoane fizice şi 980 firme de audit, cărora li se adaugă 2100 de stagiari – cât şi în privinţa nivelului profesional înalt, demonstrat în îndeplinirea misiunilor de audit. În majoritate covârşitoare contractele de servicii de audit şi non-audit, obţinute pe o piaţă aflată în contracţie, au fost onorate cu exigenţă şi competenţă.

Asupra acestei evoluţii general pozitivă şi-au pus amprenta maturitatea corpului de auditori financiari dobândită pe parcursul anilor care au trecut de la înfiinţarea Camerei, preocuparea tot mai pregnantă a membrilor săi pentru însuşirea, aplicarea şi permanenta adaptare a Standardelor Internaţionale de Audit şi ale Codului Etic al profesiei. Cu siguranţă, în obţinerea unui asemenea prestigiu profesional se regăsesc şi acţiunile întreprinse în sprijinul membrilor de Consiliul şi Executivul Camerei. Ne referim îndeosebi la roadele care au început să apară odată cu preluarea pregătirii profesionale continue direct de către Cameră, fapt care a determinat o mai adecvată structurare a programelor de studiu şi o îmbunătăţire calitativă a cursurilor, care au fost judicios adaptate la cerinţele actuale ale pieţei de audit. Pe acelaşi plan, măsura de a organiza pregătirea în funcţie de solicitările membrilor atât în sistem clasic – în săli de curs, precum şi în sistem e-learning a fost de natură să sporească interesul şi participarea membrilor la această activitate.

Tot în sprijinul membrilor se cuvine a fi evidenţiată acţiunea de modernizare a sediului Camerei – prin care se oferă condiţii mai bune de lucru şi posibilitatea organizării în spaţiile proprii a unor manifestări profesionale. În acelaşi sens, se cuvine a fi menţionată şi activitatea desfăşurată în teritoriu de cele două reprezentanţe zonale de la Iaşi şi Braşov.

În aceşti ultimi ani Camera, prin Consiliul său, a avut o poziţie activă în evaluarea şi pregătirea unor reforme de ordin structural şi funcţional în activitatea de audit, aflate sub formă de proiecte elaborate la nivel european, care fac obiectul dezbaterii atât în instituţii cum sunt Comisia Europeană şi Parlamentul European, cât şi în cadrul unor organizaţii profesionale internaţionale de prestigiu, precum IFAC, FEE şi FIDEF, din care Camera Auditorilor Financiari din România face parte ca membru cu drepturi depline.

Ideea de bază pe care am susţinut-o cu diferite prilejuri, la forumurile de dezbateri desfăşurate în ultimii doi ani şi pe care o susţinem în continuare este aceea ca măsurile preconizate la nivel european, unele deosebit de sensibile, să fie supuse unui temeinic studiu de impact, date fiind implicaţiile atât asupra profesiei contabile şi de audit şi a valorilor de bază ale acesteia, care sunt independenţa, obiectivitatea şi transparenţa, cât mai ales asupra economiei de piaţă în general, sub aspectul satisfacerii interesului public prin asigurarea credibilităţii informaţiilor contabile.

Desigur, problemele profesiei nu sunt puţine şi ele se rezolvă treptat cu perseverenţă, adoptându-se măsurile aflate în sfera de competenţă a Consiliului Camerei.

Important este să relevăm aici că pentru a rezolva eficient problemele profesiei, Consiliul Camerei întreprinde demersurile necesare şi adoptă măsurile aflate în sfera sa de competenţă. Ceea ce considerăm necesar să subliniem este că profesioniştii în audit sunt temeinic racordaţi la cerinţele perioadei pe care o trăim, sunt şi vor fi în continuare pregătiţi pentru a răspunde cu exigenţă profesională, cu misiuni de calitate scopului îmbunătăţirii climatului de afaceri, întăririi încrederii în mecanismele pieţei, atât de necesară pentru revitalizarea şi relansarea economiei.

 

Dragi colegi din organizaţia noastră profesională!

În această zi de sărbătoare, Consiliul Camerei vă adresează calde felicitări, însoţite de urări de sănătate şi succese deopotrivă în activitatea profesională şi pe plan personal.

Ne vom strădui în continuare să facem tot ceea ce depinde de noi, pentru a fi mândri de faptul că faceţi parte dintr-un organism profesional care reprezintă elita profesiei contabile româneşti.

 

  

 

Prof. univ. dr. Horia Neamţu,

preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România