Echivalarea testului de acces la stagiu cu un program de master
Potrivit prevederilor legale existente, absolvenții programelor masterale pentru care există protocol încheiat între instituțiile de învățământ superior si Cameră, pot echivala testul de acces la stagiu şi pot beneficia de reducerea vechimii de 4 ani în domeniul financiar contabil. Reducerea vechimii se acordă pentru un singur program de master. Durata maximă care se poate echivala în vederea reducerii vechimii de 4 ani în domeniul financiar-contabil este de maximum 2 ani.

Persoanele care doresc exceptarea de la testul de verificare a cunoştinţelor  în domeniul financiar – contabil pentru accesul la stagiu şi doresc reducerea vechimii în domeniul financiar-contabil vor depune la sediul Camerei,sau la sediul reprezentantelor CAFR din Iaşi, Braşov, Cluj si Timisoara un dosar care va cuprinde următoarele documente:
  • cerere de echivalare a testului de acces la stagiu/vechimii in domeniul financiar contabil (click aici);
  • copie după cartea de muncă şi adeverinţă, acolo unde este cazul, care să ateste experienţa în domeniul financiar-contabil (pentru probarea vechimii până la 31 decembrie 2010);
  • adeverinţă eliberată de angajator/fost angajator, conform modelului (pentru probarea vechimii începând cu data de 01.01.2011)- click aici;
  • copie legalizată a diplomei de master (sau adeverinţă în original, în cazul în care diploma nu a fost eliberată);
  • copie legalizată de pe foaia matricolă de master;
  • certificat de cazier judiciar în perioada de valabilitate;
  • copie de pe actul de identitate;
  • dovada achitării taxei pentru echivalarea testului de acces la stagiu/vechimii in domeniul financiar-contabil, stabilită prin norme ale Camerei.


Taxa pentru echivalarea testului de acces la stagiu/vechimii in domeniul financiar-contabil, conform prevederilor existente în ceea ce priveste echivalarea şi înscrierea la stagiu în activitatea de audit financiar este 500 RON.
Taxa se poate achita prin bancă (Banca: BCR Sucursala Libertăţii; IBAN: RO09 RNCB 0069 0076 6442 0001; Cod fiscal: 12 13 70 45; Banca: ING; IBAN: RO84 INGB 0001 0081 8692 8910) sau la casieria de la sediul Camerei.
Taxa se achita la momentul depunerii dosarului pentru echivalarea testului de acces la stagiu/vechimii in domeniul financiar-contabil. În caz de respingere a dosarului de echivalare a testului de acces la stagiu/vechimii in domeniul financiar-contabil, se va restitui 50% din suma achitată.

Persoanele a căror cerere a fost acceptata ca urmare a deciziei Biroului permanent se vor regăsi pe lista publicata pe site-ul Camerei și se vor putea înscrie la stagiu, în perioadele:

- aprilie-mai a anului în care li s-a echivalat testul de acces/vechimea in domeniul financiar-contabil;

- aprilie-mai a anului următor echivalării.

      

Cadru legal: 

Hotararea Consiliului CAFR 265/2011, modificata si completata prin Hotararea Consiliului CAFR nr. 35/2012 coroborata cu Hotararea Consiliului CAFR nr. 11/2015


Lista candidaţilor cuprinzând absolvenţii programelor masterale aprobaţi în şedinţele Consiliului C.A.F.R.

Lista instituţiilor de învăţământ superior pentru care există protocol de echivalare a testului de acces la stagiu