Probleme soluționate

Problema 1

Situaţie iniţială: O societate are încheiat un contract de concesionare pentru folosirea unui teren (205 "Concesiuni" = "Alte împrumuturi şi datorii asimilate"). La întocmirea bilanţului contabil la 31.12.2001, societatea nu a actualizat, la cursul de la 31.12.2001, datoria existentă la valuta aferentă contractului de concesiune încheiat. Aceasta s-a realizat în timpul auditului situaţiilor financiare retratate (1172 "Rezultatul reportat provenit din adoptarea pentru prima dată a IAS mai puţin IAS 29" = 1581 "Alte provizioane pentru riscuri şi cheltuieli").
Semestrul I, 2003: Societatea a cumpărat terenul, contractul de concesiune nemaiavând obiect. Întrebare:Care sunt înregistrările contabile care se efectuează în 2003 la achiziţia terenului? - în soldul contului 1172 este înregistrată diferenţa de curs valutar şi dacă sunt necesare operaţiuni de conciliere fiscală, care sunt acestea?

Răspuns

Problema  2

Care sunt obiectivele auditului unei fundaţii care foloseşte o bursă RICOP? Care este modul de folosire al bursei? Care sunt clauzele generale şi cele particulare prevăzute în mod obligatoriu în contractul de audit? Se fac raportări periodice de către Fundaţie şi dacă da trebuie însoţite de raport de certificare intermediar al auditorului?
Care sunt obiectivele auditului, dacă se întocmeşte contract? Care sunt clauzele specifice şi generale care trebuie înscrise în acest contract? Ce cuprinde raportul auditorului şi cum arată el?

Răspuns 

Problema 3

Înregistrarea în contabilitate a facturilor întocmite pentru majorări de întârziere datorită neplăţii la scadenţă a facturilor pentru livrarea mărfurilor sau prestarea serviciilor în conformitate cu IMFP nr. 94/2001, unde categoria de "câştiguri" nu include şi "veniturile din penalităţi".

Răspuns 

Problema 4

În ceea ce priveşte impozitul pe profit : în perioada 01.01.2000 - 01.07.2002 art. 4 din OUG nr. 217/29.12.1999 care modifică prevederile art. 4 din OG nr. 70/1994, precizează: "cheltuielile efectuate pentru popularizarea numelui unei persoane juridice, produs sau serviciu, utilizând mijloacele de informare în masă, precum şi costurile asociate producerii materialelor necesare pentru realizarea mesajelor publicitare sunt cheltuieli deductibile la calculul profitului impozabil în baza unui contract scris"
În Normele metodologice, aprobate prin HG nr. 402/2000, se extinde sfera de aplicare a OUG şi la o anumită categorie de produse promoţionale, care ar fi executate de prestator cu materiale proprii.
Sunt deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile cu produsele promoţionale?
Ce se înţelege prin mijloace de publicare în masă şi care sunt acestea?

Răspuns

Problema 5

În ceea ce priveşte taxa pe valoare adăugată : având în vedere OG nr. 3/27.07.1992 art. 18, lit. c; OUG nr. 17/2000, art. 18, lit. c; Legea nr. 345/2002, art. 22, pct.4, lit. c.
Care sunt plafoanele şi limitele legale pentru deductibilitatea TVA înscrisă în facturile de reclamă şi publicitate.

Răspuns

Problema 6

Înregistrarea în contabilitatea furnizorului şi beneficiarului a reducerilor comerciale şi a altor reduceri comerciale şi a altor elemente similare (rabaturi, remize, discounturi etc.) în conformitate cu prevederile OMFP nr. 306/2002 şi 94/2001.
Se menţine diferenţa de înregistrare la primirea şi acordarea reducerilor pentru cele două situaţii:

  1. reducerile sunt înscrise în factura prin care are loc şi livrarea bunurilor;
  2. reducerile sunt ulterioare livrării bunurilor şi sunt înscrise în facturi separat care au ca obiect numai facturarea reducerilor comerciale.

Răspuns

Problema 7

O microîntreprindere de audit financiar înfiinţată în data de 09 aprilie 2003 (odată cu apariţia Legii nr. 111/2003) care are un singur asociat auditor financiar poate fi acesta angajatul societăţii cu contract de muncă pentru a se respecta prevederile Legii nr. 111/2003 şi Legii nr. 232/2003?

Răspuns

Problema 8

Care este modalitatea de plată a indemnizaţiilor cenzorilor şi membrilor Consiliilor de Administraţie? (se încheie contract de muncă cu timp parţial cu calcularea tuturor obligaţiilor datorate de angajator şi angajat - CAS, CASS, şomaj ca la orice contract individual de muncă SAU se recalculează şi reţine ca în cazul fostelor convenţii civile doar CASS, şomaj şi impozitul pe venitul din salarii datorat?)

Răspuns

Problema 9

Legalitatea convenţiilor civile de colaborare, obligaţiile fiscale ale executantului şi beneficiarului unei prestaţii executate pe baza unei convenţii de colaborare.

Răspuns

Problema 10

Cine trebuie să semneze Raportul de audit?

Răspuns

Problema 11

Ce trebuie să se urmărească la încheierea contractelor de asigurare profesională? (Politica de asigurare)
Cum se evaluează riscul de audit asumat şi cum trebuie încheiate contactele de audit prudente?

Răspuns

Problema 12

Situaţie iniţială: O societate a fost verificata pe anul 2002 de o comisie de cenzori formata din 4 persoane: un cenzor extern independent si 3 cenzori interni (doi dintre ei sunt auditori financiari). Situatiile financiare anuale, intocmite la 31 decembrie 2002, trebuie retratate conform OUG nr. 75/1999, republicata, si Ordinului 705/03.06.2003 privind completarea OMFP nr. 94/2001. Întrebare:Exista o situatie de conflict de interese sau acesti cenzori (care sunt si auditori financiari) pot efectua activitatea de audit financiar in cadrul acestei societati?

Răspuns

Problema 13

Situaţie iniţială: Directorul economic, precum si majoritatea membrilor de conducere ai unei societati comerciale X sunt stagiari in activitatea de audit financiar. Acestia au ca indrumatori de stagiu auditori financiari, asociati intr-o societate comerciala de audit financiar Y, membra a Camerei. Întrebare:Este posibila contractarea misiunii de audit intern sau audit financiar la societatea comerciala X unde sunt angajati stagiarii, de catre societatea comerciala de audit financiar Y?

Răspuns

Problema 14

Situaţie iniţială: O societate comerciala care aplica Standardele Internationale de Contabilitate din anul 2001, a procedat la reevaluarea mijloacelor fixe din patrimoniu (efectuata de evaluator independent), inregistrand la data de 31.12.2002 diferente din reevaluare in creditul contului 1058 "Rezerve din reevaluari dispuse prin acte normative". In aprilie 2003 s-a aprobat majorarea capitalului social cu diferentele din reevaluare reflectate in contul 1058 si partial din sume repartizate din profitul net la rezerve (altele decat cele legale). Întrebare:Avand in vedere ca la data publicarii in Monitorul Oficial majorarea de capital social din astfel de resurse era permisa de L31/1990 si OUG 28/2002 aprobata si modificata prin L525/2002, solicitam opinia dumneavoastra privind raportul de audit asupra situatiilor financiare care contin capitalul social majorat.

Răspuns

Problema 15

Situaţie iniţială: O regie autonoma de interes local, conform Deciziei de infiintare, desfasoara activitati subventionate de la bugetul local si in cazul in care se inregistreaza pierdere la inchiderea exercitiului, aceasta este acoperita din subventii de la bugetul local, pana la nivelul rezultatului zero.
In retratarea situatiilor financiare intocmite de regie la data de 31.12.2002 s-au constatat si propus de catre auditor ajustari de natura celor inregistrate in debitul contului 117.2 "Rezultat reportat provenit din adoptarea pentru prima data a IAS, mai putin IAS 29". Întrebare:Care ar trebui sa fie opinia auditorului avand in vedere faptul ca, conducerea regiei a decis neinregistrarea acestor ajustari, motivand imposibilitatea acoperirii pierderii astfel inregistrate in exercitiilor viitoare datorita prevederii din Regulamentul de organizare si functionare a regiei care prevede:
"In cazul in care .......bilantul anual se inchide cu pierdere, aceasta este acoperita de la bugetul local. Daca aceste pierderi se estimeaza de la inceputul anului economico-financiar, acestea vor fi acoperite din avansuri la inceputul fiecarei luni, regularizarea facandu-se cu ocazia inchiderii bilantului".

Răspuns

Problema 16

Întrebare:Societatile care retrateaza situatiile financiare ale anului 2002, din ce an se considera ca aplica pentru prima data Reglementarile OMFP 94/2001, din 2002 sau din 2003?

Răspuns

Problema 17

Întrebare:Societatile care sunt obligate sa faca retratarea situatiilor financiare ale anului 2002, cum inregistreaza si cum ajusteaza urmatoarele operatiuni?

Răspuns

Problema 18

Situaţie iniţială: Reprezint o societatea comerciala care are nevoie de audit financiar contabil extern. Avem auditorul, insa nu stim, daca raportul pe care ni l-a intocmit, trebuie sa-l avem numai in forma scurta. Colegii mei, auzisera si de o forma lunga, cu grafice si tot felul de reprezentari. Întrebare:Exista vreo norma sau lege, care prevede forma raportului?

Răspuns

Problema 19

Situaţie iniţială: Societatea noastră este audiată în anul 2003 de o altă societate de audit faţă de anul 2002. Noua societate de audit ne solicită să procedăm altfel cu evaluarea imobilizărilor noastre, de fapt ne impune să le reevaluăm. Întrebare:Noi nu ştim cum este corect şi nici nu ştim cum să procedăm în acest caz.

Răspuns

Problema 20

Situaţie iniţială: Prin prezenta vă rugăm să ne comunicaţi în ce măsură poate fi schimbată, în cadrul unei societăţi comerciale, hotărârea unei adunări generale a acţionarilor privind repartizarea profitului net.

Răspuns

Problema 21

Întrebare:Dacă o societate pe acţiuni deţine capital majoritar în 4 SC de tip SRL, acestea din urmă pot fi considerate ca părţi afiliate conform IAS 24?

Răspuns

Problema 22

Întrebare:Care este modul de recunoaştere a veniturilor din prestări de servicii efectuate de o societate, în condiţiile în care o parte din venituri sunt încasate prin intermediul unui cont "escrow" deschis la o bancă din străinătate?

Răspuns

Problema 23

Situaţie iniţială: Societatea a finalizat la 31 decembrie 2003 o investiţie aferentă unui activ (bază de tratament) destinat exclusiv realizării de operaţiuni care nu dau drept de deducere. Întrebare:Care este modul de înregistrare contabila a acestei tranzactii astfel încât societatea să nu fie în vreun fel prejudiciată?

Răspuns

Problema 24

Situaţie iniţială: O societate este auditor financiar la una dintre societăţile comerciale nominalizate în OMFP nr. 705/2003 pentru a prezenta situaţiile financiare retratate şi auditate prin prisma prevederilor OMFP nr. 94/2001 şi Standardele Internaţionale de Contabilitate, pentru exerciţiul 2002. Termenul de predare a Raportului, conform contractului încheiat între părţi, este 15 noiembrie 2003 (...). Întrebare: 1. Cât de mult este implicat auditorul financiar pentru a reda modalitatea de privatizare a acestei societăţi comerciale, ştiut fiind faptul că standardele nu tratează această problematică în mod special? (...)

Răspuns

Problema 25

Întrebare: Compania a optat pentru amortizarea degresivă, cu luarea în consideraţie a uzurii morale, metoda recunoscută fiscal, conform precizărilor HG 909/1997 de aplicare a normelor la Legea 15/1994, în contradicţie cu prevederile IAS 16 referitoare la recuperarea valorii imobilizărilor corporale pe întreaga durată de viaţă utilă prin amortizare.
În fapt, clientul utilizează în continuare mijloace fixe complet amortizate, managementul refuzând să reconsidere durata de viaţă utilă, invocând imposibilitatea de estimare a duratei viitoare de utilizare.
În opinia noastră, durata de viaţă estimată de companie, egală cu durata fiscală, nu corespunde realităţii şi se încalcă prevederile IAS 16.
Ţinând cont de cele prezentate mai sus, vă rugăm să ne precizaţi care ar trebui să fie punctul de vedere al auditorului?

Răspuns

Problema 26

Întrebare: Dacă pierderile rezultate din retratarea situaţiilor financiare, în primul an de aplicare a SIC, pot fi acoperite din profitul brut al anilor următori?

Răspuns

Problema 27

Întrebare: Între două societăţi ce fac parte dintr-un grup internaţional a intervenit un contract de consiliere, sprijin, administrare etc., prestatorul este o persoană juridică străină, special înfiinţată pentru a acorda asistenţă membrelor grupului. Beneficiarul este o persoană juridică română. În aceste condiţii, pentru anul 2003, cum se abordează problema deductibilităţii cheltuielilor evidenţiate de societatea comercială din România? Sunt aceste cheltuieli nedeductibile conform 27.9 din HG nr. 859/2002 "Nu poate fi cerută o remuneraţie [...] de organizarea a afacerilor" sau nu acesta este sensul în care s-au elaborat instrucţiunile? Sunt deductibile în măsura în care serviciile s-au prestat în fapt, dar numai la preţ de piaţă? În acest al doilea caz cum se stabileşte preţul de piaţă, dat fiind caracterul internaţional al prestaţiei?

Răspuns

Problema 28

Întrebare: O societate agricolă "X" pe acţiuni are înregistrat capital social subscris şi vărsat la 31.10.2000 de 11.000.000 mii lei. Valoarea de inventar la 31.12.2002 a activelor imobilizate este de 12.500.000 mii lei, iar valoarea rămasă la aceeaşi dată este de 8.300.000 mii lei.
Societatea "X" a contractat un credit în 1994 de la Banca Agricolă în sumă de 7.600.000 mii lei, consolidat la 450.500 USD preluat de la AVAB în 1996, moment în care a sechestrat activele societăţii.
În 07.05.2003, AVAB execută silit cele 450.500 USD adjudecând licitaţia conform legislaţiei în vigoare şi comunică scris &icircn 13.05.2003 adjudecarea activelor către Agenţia Domeniului Statului (ADS) administratorului terenurilor şi acţionarul 100% în societatea "X". Adjudecătorul activelor comunică de asemenea, scris ADS-ului şi cere diminuarea capitalului social la societatea "X". Fără să răspundă la adresele înaintate, ADS organizează în 12.06.2003 licitaţie de vânzare acţiuni pachet integral chiar în condiţiile în care 93% din activele societăţii au fost executate silit de către AVAB. Sunt auditoarea L.M. şi întrebarea mea este dacă se vând 93% din activele societăţii "X", ADS în calitate de acţionar în ce condiţii şi care sunt consecinţele vânzării pachetului de acţiuni 100% a aceleaşi societăţii "X"?

Răspuns

Problema 29

Întrebare: Deţin două angajamente pentru auditarea finanţării proiectului nr. RO 9904-20053 din Cadrul Programului RICOP ce se adresează IMM-urilor.
Dacă eu sunt obişnuit cu auditarea SC ce au trecut pe OMFP nr. 94/2001, noua viziune mi se pare mai aparte şi doresc sprijinul dumneavoastră asupra paşilor ce ar trebui urmaţi comparativ cu Normele minimale de audit şi pregătirile anuale.

Răspuns

Problema 30

Întrebare:Consideraţi că economia românească nu mai este hiperinflaţionistă începând cu anul 2003 sau 2004? În cazul în care o societate nu a aplicat IAS 29 în anii trecuţi, când trebuia aplicat, care trebuie să fie opinia auditorului pe situaţiile financiare din primul an când nu se aplică IAS 29?

Răspuns

Problema 31

Situaţie iniţială: Suntem S.C. VINCO S.A. Constanţa, cu capital privat danez 92,06 %, 4 % APAPS, restul fiind deţinut de persoane fizice.
În conformitate cu prevederile art. 154 din Legea 31/1990 republicată, avem 3 cenzori şi am depus bilanţul contabil la 31.12.2004 însoţit de Raportul cenzorilor.
Urmare a prevederilor OUG 28/2002 cu privire la obligativitatea lansării unei oferte publice de cumpărare a acţiunilor societăţii libere pe piaţă, tranzacţionate pe RASDAQ, suntem în faza în care am publicat în presa centrală Anunţul preliminar avizat de CNVM şi urmează să începem achiziţia efectivă a acţiunilor. Pe site-ul www.cafr.ro, din Comunicatul privind Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 815/2003, am înţeles că nu avem obligaţia de a solicita audit financiar de la membrii dumneavoastră. Întrebare:Vă rugăm să ne comunicaţi dacă trebuie să solicităm audit financiar sau este suficient Raportul Cenzorilor, deoarece legislaţia în vigoare, ca şi adresa CNVM OE/9611/1.04.2004 sunt ambigue.

Răspuns

Problema 32

Întrebare:Mă confrunt cu o problemă destul de simplă pentru dumneavoastră., dar destul de complicată pentru mine. O sucursală a unei bănci străine ce activează pe piaţa bancară românească are un auditor intern şi aceasta este sub coordonarea directă a departamentului intern din ţara de origine a băncii. Trebuie ca acesta să fie auditor financiar?

Răspuns

Problema 33

Întrebare:Deoarece sunt păreri diferite în ce priveşte determinarea impozitului pe venit la societăţi de servicii şi investiţii financiare (fostele SVM) conform Legii nr.571/2003 (Codul fiscal), art. 69(1c), art. 71(1) şi a Normelor de aplicare privind Codul fiscal, vă rog să se dea o rezolvare la următoarele cazuri: (...)

Răspuns 

Problema 34

Întrebare: Ce trebuie să conţină un contract de prestări servicii de audit financiar?

Răspuns