1981-2011: 30 de Ani de la Înfiinţarea Federaţiei Internaţionale a Experţilor Contabili Francofoni (FIDEF)

Anul acesta, Federaţia Internaţională a Experţilor Contabili Francofoni (FIDEF) aniversează 30 de ani de la înfiinţare. Această organizaţie profesională internaţională reuneşte organisme naţionale de contabilitate şi audit din 34 de ţări, ale căror obiective comune sunt următoarele:

- Dezvoltarea unei cooperări între asociaţiile de experţi contabili şi auditori, în domenii relevante ale profesiei precum: formare iniţială şi continuă, standarde profesionale, control de calitate, etică.
- Căutarea de modalităţi de colaborare, în ceea ce priveşte educaţia şi calificările, schimb de informaţii referitoare la diferitele regimuri de reglementare şi practici profesionale specifice fiecărei ţări.
- Sprijinirea constituirii şi funcţionării de organizaţii profesionale naţionale.
- Reprezentarea profesiei contabile francofone în relaţiile cu instituţiile internaţionale.

În linii mari, planul strategic al acestei Federaţii acoperă trei domenii-cheie: activităţi de recunoaştere şi comunicare, acţiuni generale în beneficiul tuturor membrilor şi acţiuni specifice zonei Africii.

FIDEF este organizaţie profesională recunoscută de Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), având strânse relaţii de cooperare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

Aniversarea oficială a 30 de ani de la înfiinţarea acestei Federaţii va avea loc la Paris, printr-o conferinţă festivă, în data de 11 octombrie 2011, înainte de organizarea Congresului Anual al Ordinului Experţilor Contabili (OEC) din Franţa. La această conferinţa extraordinară vor fi invitaţi toţi foştii preşedinţi FIDEF, membri ai Consiliului FIDEF, directori delegaţi, parteneri şi numeroase persoane apropiate de conceptul francofoniei.

În sprijinul promovării diversităţii culturale, la data de 13 octombrie 2010, membrii FIDEF au adoptat Declaraţia de la Strassbourg, care prevede necesitatea luării în considerare a diversităţii culturale, în planul profesiei contabile şi de audit prin intermediul desfăşurării de lucrări în toate limbile Naţiunilor Unite şi prin integrarea în toate organele de conducere, grupe de lucru, etc. ale organizaţiilor internaţionale reprezentative ale profesiei de reprezentanţi din toate părţile lumii, în manieră echilibrată.

Camera Auditorilor Financiari din România este membru cu drepturi depline al FIDEF din data de 6 mai 2006, sprijinind misiunea şi obiectivele acestei Federaţii internaţionale.