90 de ani de la înfiinţarea CECCAR

  Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România a sărbătorit, la 9 septembrie a.c., la Clubul Diplomatic din Bucureşti, împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea sa. Cu această ocazie în timpul ceremoniei, prof.univ.dr. Marin Toma, preşedintele CECCAR, a înmânat trofeul şi plachete aniversare unor personalităţi ale profesiei contabile, în semn de apreciere pentru contribuţia adusă la dezvoltarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Din partea CAFR au primit aceste distincţii: prof.univ.dr. Horia Neamţu, preşedintele Camerei, prof.univ.dr. Ion Mihăilescu, preşedinte de onoare şi Angela Tudor, şef birou în cadrul CAFR.
  Cu prilejul evenimentului aniversar, prof.univ.dr. Horia Neamţu a transmis Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România un mesaj de felicitare din partea Camerei Auditorilor Financiari din România, cu următorul conţinut:
  „Suntem deosebit de onoraţi de invitaţia adresată pentru a sărbători împreună împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Cu acest prilej, în numele Camerei Auditorilor Financiari din România, doresc să vă transmit cele mai calde felicitări pentru progresele înregistrate şi rezultatele deosebite obţinute în ultimii ani, precum şi în întreaga perioadă care a trecut de la înfiinţarea CECCAR.
  Este cunoscut faptul că între activitatea auditorilor financiari şi cea a profesioniştilor din cadrul CECCAR există multe similitudini şi puncte de confluenţă. Bunăoară, mulţi auditori financiari, membri ai CAFR, sunt şi membri ai organizaţiei dv. profesionale. De fapt, chiar dacă desfăşurăm activităţi specifice, distincte, aparţinem cu toţii aceleiaşi profesii – profesia contabilă, pe care suntem datori să o slujim cu profesionalism şi prin respectarea cu rigurozitate a normelor Codului Etic al profesiei elaborat de Federaţia Internaţională a Contabililor - IFAC.
  În acest sens, se cuvine să relevăm, în mod pozitiv, faptul că la nivelul consiliilor de conducere ale CAFR şi CECCAR s-a acţionat realist şi eficient în sensul creării cadrului necesar unei bune cooperări pentru activităţile aflate în sferele de operabilitate profesională.
  Astfel, după semnarea protocolului de colaborare şi reprezentare pe plan internaţional, au urmat alte două programe de conlucrare, precum: Protocolul privind cooperarea în domeniul organizării şi monitorizării stagiului de pregătire practică, document care are ca obiect recunoaşterea de către CAFR a stagiului de pregătire practică a stagiarilor CECCAR, respectiv recunoaşterea de către CECCAR a stagiului de pregătire practică a stagiarilor CAFR, precum şi Protocolul privind recunoaşterea cursurilor de pregătire profesională, în scopul îmbunătăţirii pregătirii profesionale a membrilor activi ai celor două organisme.
  Fireşte, având deja această bază, putem să ne sprijinim reciproc în promovarea unor iniţiative benefice ambelor organisme profesionale. Asemenea demersuri au avut ecouri favorabile şi în plan internaţional, îndeosebi în cadrul IFAC, FEE şi FIDEF, din care fac parte cu drepturi depline ambele organisme profesionale româneşti.
  Actuala situaţie economică mondială, marcată de criză, dar şi de cerinţa depăşirii dificultăţilor pe care România le întâmpină în acest context, relevă cu atât mai mult importanţa misiunilor noastre, având în vedere prudenţa, tot mai mare, manifestată în piaţă pentru lansarea şi relansarea afacerilor, pentru credibilizarea iniţiativelor şi proiectelor de  dezvoltare economică.
  Fără îndoială, efectele crizei economice afectează, deopotrivă, piaţa auditului financiar şi a profesiei contabile în ansamblu. Răspunsul profesioniştilor trebuie să-l reprezinte activitatea de calitate, responsabilă, de natură să restabilească încrederea în afaceri, să ajute la adoptarea şi aplicarea unor soluţii eficiente, care să stopeze declinul economiei şi să determine relansarea, servind onest şi eficient interesul public.
  Felicitându-vă încă o dată cu ocazia acestui moment aniversar, vă asigurăm de întreaga disponibilitate a CAFR de a acţiona împreună, în deplin respect pentru  activităţile specifice pe care le desfăşurăm spre îndeplinirea obiectivelor pe care ni le propunem, în interesul profesiei şi al economiei româneşti.”