CAFR a participat la Conferinţa FIDEF de la Bucureşti

În perioada 25-26 mai 2012, la Bucureşti, Hotel Intercontinental, a avut loc cea de a 14-a ediţie a Conferinţei Federaţiei Internaţionale a Experţilor Contabili Francofoni, organizată împreună cu CECCAR şi cu Camera Auditorilor Financiari din România.
Conferinţa a avut ca temă: „Cooperarea între mediul universitar şi organismele profesionale pentru consolidarea formării iniţiale şi continue în domeniile contabilităţii, auditului şi fiscalităţii”. Profesioniştii şi cadrele universitare au fost invitaţi la un schimb de opinii pe tema diverselor modalităţi de cooperare, inclusiv la deschiderea de noi drumuri în acest domeniu.
Deschiderea oficială a manifestării a fost efectuată de către prof. dr. Michel de Wolf, preşedintele FIDEF, prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele CAFR, şi Ecaterina Necşulescu, vicepreşedinte al CECCAR.
În mesajul adresat Conferinţei, prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele CAFR, a spus, printre altele: „Doresc, în primul rând, să mulţumesc organizatorilor din partea Federaţiei Internaţionale a Experţilor Contabili Francofoni, domnului preşedinte Michel de Wolf şi doamnei director general Michèle Cartier Le Guérinel, pentru că aţi ales să organizaţi cea de a 14-a Conferinţă FIDEF în România, în cooperare cu organismele profesionale locale, Camera Auditorilor Financiari din România şi Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, ambele institute fiind membre cu drepturi depline ale FIDEF.
Camera Auditorilor Financiari din România, în calitate de organism profesional care coordonează, autorizează şi monitorizează desfăşurarea activităţii de audit financiar în România, este preocupată permanent de pregătirea profesională a membrilor săi atât prin programele de perfecţionare pe care le organizăm, cât şi prin relaţiile strânse pe care le avem cu instituţiile de învăţământ superior. La baza programelor de pregătire profesională stau standardele internaţionale de educaţie (IES), emise de Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC) şi adoptate de către Cameră.
Modalitatea de organizare şi furnizare a programelor de pregătire profesională se schimbă şi se îmbunătăţeşte de la an la an, iar, începând cu anul 2012, organismul nostru profesional a deschis drumul pregătirii profesionale la distanţă, în sistem e-learning, pentru a veni în sprijinul solicitărilor primite de la membrii noştri. Totodată, Camera Auditorilor Financiari din România recunoaşte şi echivalează o serie de programe de pregătire profesională, organizate de instituţiile de învăţământ superior, dar şi de alte organisme profesionale din domeniu.”

Masa rotundă consacrată formării continue a fost moderată de prof. univ. dr. Horia Neamţu, la care au susţinut prezentări: Diane Messier, FCA, vicepreşedinte pentru formare profesională Ordinul CA Quebec, Canada, Gilles de Courcel, expert contabil şi auditor, Franţa şi dr. Iulia Jianu, Academia de Studii Economice Bucureşti.

La masa rotundă consacrată colaborării între lumea universitară şi cea profesională, prof. univ. dr. Horia Neamţu a prezentat succint cadrul de cooperare în acest domeniu promovat de CAFR: „Pregătirea continuă a auditorilor noştri este asigurată într-o mare măsură prin persoane care activează în mediul universitar şi care – prin experienţa pe care o deţin – caută să îmbine şi partea teoretică şi cea practică, întrucât cei mai mulţi dintre ei sunt auditori sau experţi contabili. Scopul nostru este ca prin realizarea unui înalt nivel de pregătire a auditorilor financiari să asigurăm prestigiul necesar acestei profesii liberale în România.”

În cadrul Conferinţei au fost exprimate două opinii în care se formulează aprecieri legate de cooperarea între cele două organizaţii profesionale româneşti, care au înţeles să-şi coordoneze eforturile pentru formarea iniţială şi, ulterior, pentru pregătirea continuă a membrilor lor, acţionând unitar şi în promovarea profesiei pe plan internaţional.

Jacques Potdevin, membru al Consiliului de administraţie al IFAC, preşedinte de onoare al CNCC Franţa: „Vin des în această ţară, am condus aici programul Phare al Consiliului Europei destinat profesiei contabile din România. Îmi amintesc cum era profesia acum 20 de ani. Mă uit acum la dumneavoastră cu emoţie, pentru că găsesc o profesie matură, organizată, având o relaţie puternică cu mediul universitar, cu idei inovatoare şi eficiente. Vreau să salut faptul că ambele instituţii profesionale din România membre ale IFAC şi ale FEE conlucrează astăzi cu succes.”

Michel de Wolf, preşedintele FIDEF, Belgia: „Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil succesul acestei Conferinţe, în primul rând celor două organizaţii, CAFR şi CECCAR. Vă felicit pentru această foarte bună colaborare. Cred că este pentru prima dată când cele două entităţi organizează un astfel de eveniment împreună, ceea ce contează foarte mult pentru noi.”