Participarea CAFR la Conferinţa AMIS 2012

În perioada 13-14 iunie a.c., s-a desfăşurat Conferinţa Internaţională AMIS 2012 (Accounting and Management Information Systems), organizată, tradiţional, de Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, Camera Auditorilor Financiari din România fiind partener al evenimentului.
În deschiderea lucrărilor, care au avut loc în sala Aula Magna, prof. univ. dr. Pavel Năstase, rectorul Academiei de Studii Economice şi preşedinte al Conferinţei, a salutat prezenţa la această prestigioasă manifestare ştiinţifică a numeroşi profesori şi cercetători în domeniu, din străinătate, dar şi din institutele româneşti de învăţământ superior economic şi a subliniat excelenta lor colaborare şi implicare în abordarea unor teme de cercetare de mare actualitate şi importanţă practică în contextul situaţiei economice mondiale dificile.
Din partea Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România, prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele Camerei, a transmis un mesaj colegial în care sunt adresate cele mai sincere urări de salut celor prezenţi la acest important eveniment, reputaţi specialişti din ţară şi din străinătate, care prin studiile şi cercetările efectuate îşi vor aduce cu siguranţă contribuţia în domeniile de activitate care vizează profesia noastră, cum ar fi contabilitate, audit financiar, analiză financiară, sisteme informatice. Totodată, se acordă o înaltă apreciere rolului important pe care îl deţine Academia de Studii Economice în învăţământul superior din domeniul economic şi de cercetare şi, în particular, rolului Facultăţii de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, care a încercat mereu să atingă excelenţa în cercetare, pentru a furniza servicii de calitate în învăţământul universitar şi pentru a mări oportunităţile de dezvoltare profesională.



„Camera Auditorilor Financiari din România, în calitate de organism profesional care coordonează, autorizează şi monitorizează desfăşurarea activităţii de audit financiar în România, - a spus preşedintele Horia Neamţu -  a participat anual la conferinţele AMIS (Accounting and Management Information System), fiind preocupată permanent de creşterea calităţii profesionale a activităţii de audit a membrilor noştri, prin studiile şi cercetările efectuate de dumneavoastră.
Stimaţi colegi, mă aflu în aceste zile, alături de dumneavoastră atât în calitate de preşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, de auditor financiar, dar şi de profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice, astfel încât temele care vor fi dezbătute în cadrul Conferinţei AMIS, vor avea pentru mine un dublu interes atât în domeniul cercetării ştiinţifice şi didactice, dar şi în ceea ce priveşte profesia de audit.
Aş dori să subliniez colaborarea permanentă a Camerei Auditorilor cu mediul academic din România, având în vedere că deţinem, începând cu anul 2010, calitatea de membru  al Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România. Astfel, cadre universitare de prestigiu ne sprijină anual în organizarea programului de pregătire profesională pentru membrii noştri. De asemenea, Camera a încheiat protocoale de colaborare cu diferite instituţii de învăţământ superior în vederea echivalării testului de acces la stagiu, pentru absolvenţii programelor de master la disciplinele specifice activităţii de audit. Totodată, mediul academic a sprijinit permanent Camera prin participarea activă la o serie de manifestări ştiinţifice, prin cercetării ştiinţifice, publicate în revistele de specialitate ale Camerei”.

În continuare preşedintele Camerei  a prezentat cele două publicaţii Camerei, revista „Audit Financiar”, care a intrat în al 10-lea an de apariţie neîntreruptă, reuşind până în prezent să se menţină la înalte cote ştiinţifice şi academice, şi noua revistă „Practici de audit” ce are apare din acest an şi care are scopul de a asigura comentarii, studii de caz, consultanţă, exemple de bune practici din ţară şi din străinătate, răspunsuri la probleme ridicate de cititori, alte informaţii utile din domeniu, din ţară şi de pe mapamond şi i-a invitat pe participanţi să devină colaboratori ai acestor reviste.
În final, urând succes Conferinţei AMIS, prof. univ. dr. Horia Neamţu a spus: „Dragi colegi, munca de cercetare, activitatea ştiinţifică şi didactică nu sunt uşoare, dar cu toţii avem o mare responsabilitate, pentru că în mâinile noastre, a organismelor profesionale, dar şi a profesorilor de la instituţiile de învăţământ stă pregătirea şi educaţia profesională a viitorilor contabili profesionişti. Vă asigur, în numele Consiliului CAFR, de întreaga disponibilitate de a acţiona împreună, pentru îndeplinirea ţelurilor pe care ni le propunem, în interesul profesiei contabile  atât din România, cât şi la nivel european”.
Au prezentat mesaje de salut prof. univ. dr. Liliana Feleagă, decanul Facultăţii de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, ASE Bucureşti, Donna Street, directorul activităţilor de cercetare şi educaţie – IAAER, prof. univ. dr. Vasile Răileanu, vicepreşedinte al Consiliului Superior al CECCAR, Matilda Crossman, membru al Consiliului ACCA, Şerban Toader, Senior Partner, KPMG România.

Conferinţa AMIS a cuprins prezentări în cadrul unui panel în plen, dar şi în paneluri specializate pe tematici de contabilitate, audit, informatică şi analiză financiară.