Inaugurare reprezentanta Brasov
La Braşov, a fost înfiinţată cea de a doua reprezentanţă regională a Camerei Auditorilor Financiari din România
La 28 iunie 2012, la Braşov, a fost inaugurată cea de a doua reprezentanţă regională a Camerei Auditorilor Financiari din România (CAFR). Au participat la eveniment membrii Consiliului Camerei, auditori financiari din zona Regiunii de Dezvoltare Centru, cuprinzând judeţele Alba, Braşov, Covasna, Mureş, Prahova, Sibiu, Harghita, oficialităţi locale şi reprezentanţi ai unor organizaţii profesionale.
Sediul reprezentanţei este situat în zona centrală a municipiului Braşov, în proximitatea Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului, care, firesc, grupează oameni de afaceri, principalii beneficiari ai activităţii auditorilor financiari. Este o locaţie perfect funcţională, elegantă, cu un design reuşit şi cu dotări tehnice moderne.
Ceremonia înfiinţării reprezentanţei a fost deschisă prin tăierea panglicii inaugurale de către prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România, şi Mihai Fercală, preşedinte şi director general al SIF Transilvania.
În discursul rostit cu acest prilej, prof. univ. dr. Horia Neamţu a spus:
„Suntem bucuroşi că am reuşit să deschidem această Reprezentanţă zonală la Braşov, prima fiind înfiinţată cu doi ani în urmă la Iaşi. Pentru noi, bucuria este dublă – pe lângă faptul că acest eveniment se petrece la un an de când la Conferinţa din 18 iunie 2011 a primit mandat noul Consiliu al Camerei din partea colegilor, auditori financiari, iar unul din obiectivele stabilite cu acel prilej a fost acela de constituire a unor reprezentanţe în centre universitare, în oraşe de renume. În al doilea rând, ne bucurăm că deschidem această reprezentanţă într-un oraş cu valenţe culturale deosebite, cu atestare istorică remarcabilă. Acest sediu va fi la dispoziţia auditorilor financiari, firmelor de audit şi stagiarilor din şapte judeţe ale ţării.
Având experienţa funcţionării primei noastre reprezentanţe, avem siguranţa că prin noua reprezentanţă din centrul ţării vom fi în măsură să asigurăm o sporire a eficienţei în comunicarea cu auditorii şi stagiarii din zonă şi o diseminare rapidă a hotărârilor Consiliului. Fapt deosebit de important, membrii Camerei şi stagiarii au avantajul unei legături mai operative pentru rezolvarea problemelor privind obţinerea vizelor anuale, depunerea Rapoartelor de activitate, actualizarea datelor din evidenţa aferentă Registrului Public al Auditorilor, organizarea pregătirii profesionale continue.”
În strânsă legătură cu semnificaţia acestui eveniment, preşedintele Horia Neamţu a salutat, în numele Consiliului Camerei, prezenţa unor reprezentanţi ai profesiei, experţi contabili, evaluatori, profesionişti în insolvenţă şi reorganizare, consultanţi fiscali, specialişti şi factori de răspundere din administraţia financiară, ca o dovadă a recunoaşterii prestigiului şi importanţei auditorilor financiari în viaţa economică şi socială a zonei. Totodată, a adus calde mulţumiri celor care s-au implicat în organizarea reprezentanţei zonale atât din Executiv, cât şi pe plan local.
În continuare, au fost rostite alocuţiuni şi transmise urări de succes noii reprezentanţe a CAFR, din care reproducem, pe scurt:
Mihai Fercală, preşedinte şi director SIF Transilvania:
„Mulţumim pentru efortul pe care Camera Auditorilor Financiari din România l-a depus pentru a fi reprezentată sub altă formă şi în Braşov. Aş vrea să relev cât de importantă este această activitate de audit; după opinia mea, este esenţa capitalismului şi a economiei de piaţă. Modul în care profesionalismul dumneavoastră se reflectă în documentele pe care le întocmiţi creşte sau scade încrederea investitorilor în actul de management, face ca anumite companii să fie mai atractive sau mai puţin atractive pentru investitori. Mă refer la companiile care sunt listate pe o piaţă organizată. Dumneavoastră, prin rapoartele pe care le faceţi, daţi încredere acţionarilor şi investitorilor că pot să rămână în aceste companii; că pot cumpăra acţiuni ale altor companii care sunt supuse unui audit.
Rolul dumneavoastră este de a face managementul companiilor cât mai competitiv posibil. Şi chiar dacă între opiniile dumneavoastră şi ale managementului mai există divergenţe, un auditor financiar adevărat nu se va uita niciodată la tariful care i se oferă, ci esenţială este calitatea raportului de audit privind realitatea concretă din acea companie”.
Gheorghe Ialomiţianu, auditor financiar, membru în Comisia buget, finanţe, bănci a Camerei Deputaţilor, fost ministru al finanţelor publice:
„Pentru mine această acţiune de azi este de două ori importantă. Întâi pentru că sunt auditor financiar şi apoi pentru că sunt locuitor al acestui oraş. Eu cred că în prezent Camera Auditorilor Financiari din România a încheiat o etapă, care se referă la consolidarea activităţii de audit financiar, la îmbunătăţirea acestei activităţi prin implementarea standardelor de calitate. Şi vreau să vă spun că, fără exagerare, Camera se bucură de un respect foarte mare în rândul utilizatorilor de informaţii, inclusiv al instituţiilor statului.
Dumneavoastră, Camera, v-aţi remarcat nu numai prin activitatea pe care o desfăşuraţi în slujba utilizatorilor de informaţii, ci şi prin expertiza pe care o asiguraţi instituţiilor de stat, în momente dificile în care trebuie luate decizii economice importante. Cred că dumneavoastră aţi putea da mult mai multe semnale utile pentru ca mediul de afaceri să treacă mult mai uşor de dificultăţile actuale generate de criza economică.
Este bine că aţi început dezvoltarea infrastructurii Camerei, este util ca auditorii să primească servicii calitative, cu costuri mai reduse pentru membrii săi”.
Ilie Jean, şef administraţie adjunct la Administraţia Finanţelor Publice Braşov:
„Vă felicit pentru această realizare de a avea o reprezentanţă a Camerei Auditorilor Financiari la Braşov. Prin aceasta consider că se atestă încă o dată calitatea deosebită a auditorilor financiari, în primul rând al competenţei profesionale. Consider că această deschidere a reprezentanţei va fi importantă şi pentru noi, în sensul că vom avea de câştigat şi din punct de vedere al îndeplinirii obligaţiilor fiscale. Vreau să vă rog ca şi în cadrul misiunilor dumneavoastră să aveţi o influenţă benefică asupra contribuabililor în sensul de a-i determina să-şi îndeplinească la timp şi corect obligaţiile fiscale”.
Mariana Tudose, expert contabil şi auditor financiar, preşedinte al Filialei CECCAR Braşov:
„Doresc să aduc salutul profesiei experţilor contabili pentru înfiinţarea acestei reprezentanţe în zona Centru. Sper să existe şi în acest fel o apropiere mai mare între cele două profesii, aşa cum şi-ar fi dorit preşedintele Marin Toma, care, din păcate, nu mai este printre noi. Vreau cu această ocazie să felicit conducerea Camerei Auditorilor Financiari pentru decizia privind platforma pregătirii profesionale continue, prin sistemul e-learning – măsură benefică, la îndemână pentru toţi auditorii financiari şi deosebit de bine pregătită ca activitate”.
Scarlat Orzescu, auditor financiar din Iaşi, membru al Consiliului Camerei:
„Din experienţa de doi ani a reprezentanţei zonale Iaşi avem o mare deschidere pentru colaborarea cu colegii din Braşov pentru a le transmite din experienţa noastră”.
În încheiere, Ştefan Szitas, auditor financiar, compania de audit S.C. NICOLIS S.R.L. Braşov, care, pe plan local, s-a ocupat în mod direct de asigurarea condiţiilor de creare a noii reprezentanţe, a mulţumit pentru cuvintele de apreciere şi şi-a exprimat convingerea că, prin activitatea sa, reprezentanţa zonală va îndreptăţi aşteptările şi îşi va onora activităţile stabilite în sprijinul auditorilor financiari din zonă.
În esenţă, activităţile principale care ar urma să fie desfăşurate de reprezentanţa regională, se structurează pe trei categorii:
· activitatea de asigurare a serviciilor pentru membri: evidenţiere, informare, colectare a rapoartelor şi declaraţiilor specifice, asigurarea îndeplinirii obligaţiilor membrilor etc.
· activitatea de admitere, pregătire continuă şi stagiari pentru zona de referinţă;
· participarea, în cadrul echipelor de inspecţie ale Departamentului de Monitorizare şi Competenţă Profesională, la unele misiuni privind controlul de calitate a activităţii de audit financiar la persoane juridice şi fizice din zona de competenţă.
Activitatea reprezentanţei regionale a CAFR se va afla sub directa coordonare a conducerii executive a Camerei. În Registrul Public al Auditorilor în această zonă figurează 456 membri ai CAFR persoane fizice, din care 393 active şi 103 persoane juridice.
Evenimentul a fost pe larg prezentat atât de posturile de televiziune PRO TV, Antena 1, Mix TV, în presa centrală şi în cea locală din judeţele ce compun Regiunea de dezvoltare Centru, precum şi de agenţiile de presă.
În ziua evenimentului, la sediul Reprezentanţei din Braşov s-au desfăşurat şi şedinţele de lucru ale Biroului Permanent şi, respectiv, a Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România.
Reprezentanţa Regională Braşov a CAFR are sediul în Str. Mihail Kogălniceanu nr. 14, bl.1K, sc. A, parter, telefon: 0368/452.205.