Forumul economic interregional organizat la Samara, Federaţia Rusă
Preşedintele Camerei, prof. univ. dr. Horia Neamţu, a participat în perioada 5-6 iulie 2012 la Forumul economic interregional organizat de Guvernul regiunii Samara, în cooperare cu Ministerul Dezvoltării Economice din Federaţia Rusă şi Institutul Naţional al Profesioniştilor Contabili, Managerilor Financiari şi Economiştilor din Rusia (NIPA), cu tema „Politica de cluster – o bază a dezvoltării inovative a economiei naţionale”.
În cadrul acestui eveniment a fost organizată o conferinţă ştiinţifică, cu titlul „Iniţiativa Samara. Politica de grup – baza de dezvoltare inovatoare a economiei naţionale”, care a dezbătut următoarele subiecte: perfecţionarea instrumentelor financiare în mediul financiar şi în contextul crizei economice, îmbunătăţirea sistemului de control al Statului (control public), în condiţiile unui deficit bugetat, etica profesională şi aspectele legate de încrederea societăţii şi a comunităţii profesionale, credibilitatea raportării financiare, dezvoltarea parteneriatelor public-private în sfera financiară, auto-reglementarea profesiilor cu rol social.
În prima zi a conferinţei, preşedintele CAFR a susţinut o prezentare cu tema „Recunoaşterea rolului social al auditului”, care a tratat atât semnificaţia auditului pentru societate şi pentru diferiţii utilizatori ai informaţiilor financiare, cât şi importanţa respectării standardelor internaţionale şi a Codului etic emis de IFAC, care prevăd principiile şi tehnicile ce ar trebui să ghideze activitatea desfăşurată de orice auditor.