Participarea la Congresul organizat de CECCAR

Participarea la Congresul organizat de CECCAR

În perioada 7-8 septembrie 2012, la Sinaia, s-a desfăşurat Congresul profesiei contabile din România, aflat la a XIX-a ediţie, în organizarea Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. Au participat, alături de profesionişti contabili din ţara noastră, o serie de personalităţi ale profesiei, reprezentând importante organizaţii internaţionale sau instituţii şi organizaţii din diferite ţări. Din partea Camerei Auditorilor Financiari din România la lucrările Congresului au fost prezenţi prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedinte în exerciţiu şi prof. univ. dr. Ion Mihăilescu, preşedinte de onoare.
În cadrul ceremoniei de deschidere a lucrărilor Congresului, preşedintelui CAFR, prof. univ. dr. Horia Neamţu, i-a fost conferită o diplomă şi o medalie comemorative, in memoriam prof. univ. dr. Marin Toma.
Cu acest prilej, preşedintele CAFR a trecut în revistă bunele relaţii stabilite între cele două organisme profesionale, în iniţierea cărora un merit important l-a avut regretatul preşedinte al CECCAR, prof. univ. dr. Marin Toma, un luptător neobosit pentru afirmarea şi promovarea profesiei contabile în ţara noastră şi şi-a exprimat convingerea că această cooperare pozitivă se va dezvolta şi în viitor, în interesul afirmării şi progresului profesiei contabile.
Tema propusă pentru această manifestare, „Guvernanţa corporativă şi profesia contabilă; competenţă şi responsabilitate”, a fost dezbătută în cadrul a cinci sesiuni de lucru.
În cadrul sesiunii intitulate „Între conformitate şi performanţă: rolul supravegherii economice şi financiare”, prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România, a susţinut o comunicare cu tema „Supravegherea profesiei contabile şi de audit; prevederi comunitare şi aplicări naţionale”, în cuprinsul căreia au fost expuse punctele de vedere ale organizaţiei pe care o reprezintă în legătură cu propunerile avansate de Comisia Europeană pentru reformarea auditului, precum şi măsurile adoptate de Consiliul Camerei în vederea exercitării cu înaltă exigenţă şi răspundere a misiunilor de audit.