Conferinţa internaţională „Perspective în contabilitate şi audit”
Departamentul Contabilitate şi Audit din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, a organizat, în perioada 29-30 noiembrie a.c., Conferinţa internaţională „Perspective în contabilitate şi audit”. Parteneri ai evenimentului au fost: Asociaţia Internaţională a Experţilor Contabili Autorizaţi (ACCA), Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR), Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), Asociaţia Generală a Economiştilor din România (AGER), Rotary Club Lugoj, Ernst & Young, PricewaterhouseCoopers.
Deşi s-a aflat la prima ediţie, Conferinţa s-a bucurat de un deosebit interes şi de o largă participare naţională, dar mai ales internaţională şi a creat cadrul propice unor dezbateri ştiinţifice relevante privind provocările pe care noile tendinţe şi reglementări în domeniul financiar-contabil şi în cel al auditului le ridică în faţa oricărui economist, profesionist şi cercetător în domeniul larg al ştiinţelor economice.
Au fost înscrise un număr de 52 lucrări ştiinţifice la cele 10 secţiuni ale Conferinţei: Contabilitate şi fiscalitate, Raportare de mediu şi Sisteme informatice de gestiune, Relevanţa informaţiei contabile, Raportare financiară, Măsurarea performanţei, Guvernanţă corporativă, Audit, Educaţie şi profesie contabilă, Raportare financiară (II), respectiv Evaluarea activelor. La lucrările conferinţei au participat doctoranzi, profesionişti în domeniul auditului şi contabilităţii, cercetători din învăţământul superior economic românesc, precum şi din 13 ţări: Anglia, Franţa, Spania, Portugalia, Italia, Turcia, Ungaria, Scoţia, Malta, Croaţia, Republica Moldova, Iran şi Slovenia. În paralel cu activităţile ştiinţifice au avut loc patru sesiuni speciale: Provocări în profesia contabilă, Construirea unei cariere academice, Conectarea învăţământului contabil cu nevoile angajatorilor, Educaţia contabilă în România.
Sesiunea inaugurală s-a desfăşurat în plen în prezenţa reprezentanţilor comunităţii academice timişorene şi a numeroşi invitaţi din cadrul facultăţilor cu profil economic din România şi străinătate, precum şi a unor personalităţi marcante ale mediului profesional şi de afaceri din România şi a cuprins mesaje şi prelegeri din partea personalităţilor prezente la manifestare.
Învitată în plenul Conferinţei, doamna Carmen Mataragiu, prim-vicepreşedinte al Camerei Auditorilor Financiari din România, a transmis Mesajul adresat Conferinţei de Consiliul CAFR, în care a fost subliniat rolul important pe care îl deţine facultatea timişoreană în învăţământul superior din domeniul economic şi de cercetare din România, fiind cu totul remarcabile rezultatele acestui prestigios colectiv didactic şi profesional în eforturile depuse pentru a furniza servicii de calitate în învăţământul universitar de profil şi pentru a mări oportunităţile de dezvoltare profesională.
„Camera Auditorilor Financiari din România, în calitate de organism profesional care coordonează, autorizează şi monitorizează desfăşurarea activităţii de audit financiar în România – se precizează în Mesaj - este intens preocupată de creşterea calităţii profesionale a activităţii de audit a membrilor noştri şi, din aceste considerente, promovăm o bună conlucrare cu mediul academic şi universitar, materializată şi prin faptul că deţinem, începând cu anul 2010, calitatea de membru al Asociaţiei Facultăţilor de Economie din România. Astfel, cadre universitare de prestigiu ne sprijină anual în organizarea programului de pregătire profesională pentru membrii noştri. De asemenea, Camera a încheiat protocoale de colaborare cu diferite instituţii de învăţământ superior, inclusiv cu Facultatea de Contabilitate şi Audit de la Universitatea de Vest din Timişoara, în vederea echivalării testului de acces la stagiu, pentru absolvenţii programelor de master la disciplinele specifice activităţii de audit. Totodată, mediul academic a sprijinit permanent Camera prin participarea activă la o serie de manifestări ştiinţifice, prin cercetări ştiinţifice publicate în revistele de specialitate ale Camerei.
Ne exprimăm speranţa că din studiile şi cercetările care vor fi prezentate aici, din dezbaterile pe care le vor prilejui vor rezulta idei, soluţii şi orientări valoroase pentru dezvoltarea şi afirmarea profesiei contabile în faţa actualelor provocări generate de contextul economic actual.
Stimaţi participanţi, munca de cercetare, activitatea ştiinţifică şi didactică nu sunt uşoare, dar cu toţii avem o mare responsabilitate, pentru că în mâinile noastre, ale organismelor profesionale, dar şi ale profesorilor de la instituţiile de învăţământ superior economic stă pregătirea şi educaţia profesională a viitorilor contabili şi auditori financiari profesionişti.”
După cum a precizat domnul conferenţiar univ. dr. Ovidiu-Constantin Bunget, directorul Departamentului de Contabilitate şi Audit şi preşedintele comisiei de organizare, „Conferinţa a reprezentat şi un prilej pentru omagierea prof. univ. dr. Mihail Epuran, care ar fi împlinit vârsta de 80 de ani la 30 noiembrie, ctitorul şcolii timişorene de contabilitate. Personalitate complexă a profesiei contabile române, domnia sa s-a bucurat de un prestigiu profesional dobândit prin studiu, dedicaţie şi muncă, experienţa şi cunoştinţele sale valoroase situându-l la un loc de cinste în patrimoniul ştiinţific românesc.”