Întâlnire cu profesionişti din Republica Moldova
În ziua de 4 decembrie 2012, la sediul Camerei Auditorilor Financiari din România a avut loc o întâlnire cu profesionişti din Republica Moldova, având drept obiectiv principal realizarea unui schimb de experienţã în domeniul certificãrii profesionale a auditorilor.Camera a fost reprezentatã de prof.univ.dr. Horia Neamţu, preşedintele CAFR, dr.Marius Burduşel, director executiv, Alice Petcu, director executiv adjunct, Urania Moldovanu, şeful Departamentului de monitorizare şi competenţã profesionalã şi prof.univ.dr. Gheorghe Popescu, şeful Departamentului de servicii pentru membri.
Din delegaţia oaspeţilor au fãcut parte Lilia Grigoroi, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Contabililor şi Auditorilor Profesionişti (ACAP), Ludmila Grabarovski, director al Comitetului pentru educaţie al ACAP, Mihail Manoli, membru al Consiliului de Supraveghere a Activitãţii de Audit, doi consultanţi din Republica Moldova în cadrul Bãncii Mondiale, cadre universitare implicate în programe de pregãtire a profesioniştilor în audit şi contabilitate.
Prof.univ.dr.Horia Neamţu, transmiţând „Bun venit!“, a evocat excelentele relaţii de colaborare între CAFR şi ACAP, materializate în numeroase acţiuni organizate în comun pe teme de actualitate, îndeosebi în sfera pregãtirii profesionale.
În continuare, preşedintele Camerei s-a referit la problemele reformei în profesia contabilã şi de audit aflate în dezbatere la nivel european şi a prezentat punctul de vedere al Camerei Auditorilor Financiari din România faţã de proiectele aflate în dezbaterea Comisiei Europene şi a Parlamentului European cu privire la modificarea Directivei Europene nr.43/2006 şi emiterea unui Regulament privind entităţile de interes public. Totodatã, a informat despre demersurile întreprinse de Consiliul CAFR în vederea perfecţionãrii documentelor respective în vederea asigurãrii unui progres real în perfecţionarea activitãţii auditorilor.
Din partea Camerei, Alice Petcu a prezentat sistemul de pregãtire profesionalã continua a auditorilor şi de pregãtire a stagiarilor care începând din anul 2012 se organizeazã şi realizeazã direct de cãtre Camerã atât în sistem clasic, precum şi în sistem e-learning. Prof.univ.dr.Gheorghe Popescu s-a referit la mecanismul de acces la profesie şi atestare a auditorilor financiari, iar Urania Moldovanu a supus atenţiei sistemul de monitorizare şi inspecţie practicat în CAFR.
În cadrul discuţiilor care au urmat, oaspeţii s-au arãtat extrem de interesaţi de informaţiile primite. În final, preşedintele ACAP Republica Moldova a mulţumit în numele sãu şi al colegilor prezenţi pentru caracterul deschis şi prietenesc al acestei întâlniri profesionale, precizând cã experienţa în CAFR este deosebit de importantã în contextul în care în general, dar şi în special în domeniul profesiei contabile şi de audit trebuie parcurşi paşi esenţiali în procesul de pregãtire a aderãrii Republicii Moldova la Uniunea Europeanã.