A 25-a Conferinţă anuală CNCC, 6-7 decembrie 2012

O delegaţie a Camerei Auditorilor Financiari din România, compusă din prof. univ. dr. Ana Morariu, vicepreşedinte al consiliului CAFR şi Adriana Spiridon, şef birou relaţii internaţionale, a participat în perioada 6-7 decembrie 2012 la Conferinţa anuală a Companiei Naţionale a Auditorilor din Franţa (CNCC), organizată la Montpellier, Franţa cu tema „Provocări, dezvoltare, diversitate, dialog”.

În discursul de deschidere Claude Cazes, preşedintele CNCC, a insistat asupra intenţiei care a stat la baza organizării conferinţei din acest an: mesajele pozitive referitoare la meseria de auditor şi viitorul acesteia. Pentru a revendica un loc în cadrul asigurării securităţii financiare, auditorii trebuie să fie foarte bine pregătiţi. În acest spirit a fost organizată cea de-a 25-a Conferinţă CNCC, structurată în ateliere tehnice şi mese rotunde, momente reale de informare şi instruire, dar şi de sensibilizare faţă de alte domenii indispensabile auditului, precum cunoaşterea sistemelor informatice sau de actuariat. Acest eveniment a marcat şi un moment de dezbateri politice, într-un context în care Uniunea Europeană doreşte să reformeze profesia de audit şi să o inoveze prin intermediul unor noi propuneri legislative.

Având în vedere contextul european şi intenţiile Comisiei Europene de reformă a pieţei de audit, în prima zi a lucrărilor a fost organizată o masă rotundă, la care au luat parte Ugo Bassi, director al Unităţii Capital şi Întreprinderi din cadrul Direcţiei Generale Piaţa Internă şi Servicii a Comisiei Europene, Gilles de Courcel, preşedintele comisiei de evaluare a CNCC, Thierry Karcher, auditor, Hugues-Arnaud Mayer, membru al comitetului statutar şi preşedinte al Comisiei de Inovare al Mişcării pentru Întreprinderi (Medef) din Franţa. Discuţiile s-au axat pe aşteptările pe care societatea le are de la auditori, referindu-se la impactul misiunii acestora, la calitatea auditului, deconcentrarea de pe piaţă şi rotaţia obligatorie pe care Comisia Europeană doreşte să o propună.

În deschiderea celei de-a doua zile a Conferinţei, au luat cuvântul preşedintele CNCC, Claude Cazes, preşedintele Consiliului Superior al Ordinului Experţilor Contabili din Franţa (CSOEC), Agnès Bricard, preşedintele Înaltului Consiliu de Audit (organismul de supraveghere în interes public din Franţa), Christine Thin şi René Ricol, fost preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC), reprezentant al profesiei franceze.

Conferinţa CNCC din acest an a situat profesia de auditor din Franţa în context european, promovând o practică obişnuită în această ţară, aceea a auditului comun.