Congresul Profesioniştilor Contabili şi Auditorilor din Rusia, 11-12 decembrie 2012

La invitaţia Institutului Profesioniştilor Contabili din Rusia (IPAR), o delegaţie a Camerei Auditorilor Financiari din România, formată din prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedinte, Ana Dincă, vicepreşedinte şi dr. Marius Burduşel, director executiv, au luat parte la Congresul Profesioniştilor Contabili şi Auditorilor din această ţară, organizat la Moscova, în perioada 11-12 decembrie 2012. Evenimentul a marcat, totodată, împlinirea a 15 ani de la înfiinţarea acestui organism profesional.

Congresul a avut ca temă „Contabilitatea 2012 – Schimbări globale” şi a reunit  reprezentanţi ai IPAR, ai Organizaţiei Naţionale pentru Standarde Contabile de Raportare Financiară (NOFA), ai Ministerului de Finanţe, reprezentanţi ai diferitelor organizaţii profesionale naţionale şi internaţionale, precum şi ai mediului de afaceri din Rusia.

Lucrările s-au desfăşurat, în plen şi pe seminarii, tratând subiecte de larg pentru profesia contabilă şi de audit din Rusia.

Prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele Camerei, a avut o intervenţie în cadrul Congresului, prilej cu care a felicitat organizaţia din Rusia pentru acest eveniment aniversar şi şi-a exprimat speranţa unei viitoare colaborări, în interesul dezvoltării profesiei. Cu această ocazie, a oferit o plachetă omagială, din partea CAFR, ca semn al recunoaşterii progreselor înregistrate de IPAR în activitatea sa.

Între invitaţii din străinătate, Michel de Wolf, preşedintele Institutului Revizorilor de Întreprinderi din Belgia (IRE) şi fost preşedinte al Federaţiei Internaţionale a Experţilor Contabili Francofoni (FIDEF), a susţinut o prezentare referitoare la consecinţele aplicării IFRS în Uniunea Europeană şi la deciziile diferitelor state de a menţine două sisteme de raportare: IFRS şi sistemul de raportare naţional. La rândul său Paul Van Geyt, consultant independent şi reprezentant al profesiei din Belgia a prezentat publicarea situaţiilor financiare, referindu-se la termene, formatul acestora, instituţiile care fac prelucrarea informaţiilor şi taxele percepute pentru acest serviciu. În concluzie, a rezultat necesitatea prezentării unui singur set de situaţii financiare, în vederea asigurării conformităţii cu IFRS-urile, cele două sisteme de raportare – sistemul autohton şi cel aferent IFRS având baze de evaluare diferite.