Participarea CAFR la Conferinţa axată pe problema comitetelor de audit, Varşovia, 10 ianuarie 2013

La 10 ianuarie 2013 a avut loc la Varşovia, Polonia, Conferinţa cu tema Comitetul de audit: o legătură cheie între raportarea financiară şi procesul de audit. Conferinţa a fost organizată de Comisia de supraveghere a auditului din Polonia în colaborare cu Centrul Băncii Mondiale pentru Reforma Raportării Financiare şi a fost găzduită de Bursa de Valori din Varşovia. La acest eveniment, Camera Auditorilor Financiari din România a fost reprezentată de preşedintele său, prof. univ. dr. Horia Neamţu.

Comitetul de audit joacă un rol important, asigurând furnizarea de către companiile cotate a unor informaţii financiare credibile pentru investitori, aspect care este deosebit de importat pentru funcţionarea pieţelor de capital în Polonia la fel ca şi în celelalte state europene. Această Conferinţă a avut drept obiectiv promovarea unei mai bune conştientizări şi înţelegeri a rolului şi responsabilităţilor comitetului de audit în procesul de raportare financiară.

Evenimentul a oferit membrilor comitetelor de audit şi altor părţi interesate informaţii practice din perspectiva specialiştilor internaţionali şi polonezi cu privire la modul în care îşi pot îndeplini mai eficient îndatoririle, constituind, de asemenea, o bună ocazie pentru discutarea dificultăţilor cu care se confruntă comitetele de audit şi a modului în care pot să contribuie la îmbunătăţirea calităţii auditului şi la protejarea intereselor acţionarilor. Au participat preşedinţi şi membri ai unor comitete de audit, ai comisiilor de supraveghere, directori financiari şi executivi, reprezentaţi ai investitorilor instituţionali şi ai organismelor profesionale ale auditorilor şi profesioniştilor contabili atât din Polonia, cât şi din alte state europene. Dintre experţii internaţionali care au avut prezentări şi intervenţii la această Conferinţă menţionăm: Richard Fleck, membru al Consiliului pentru Raportare Financiară din Marea Britanie, Arnold Schilder, preşedinte al Consiliului pentru Standarde Internaţionale de Audit şi Asigurare (IAASB), Henri Fortin, director al Centrului pentru Reforma Raportării Financiare şi Hilde Blomme, director executiv adjunct, Federaţia Europeană a Contabililor (FEE).