Conferinţa „Comitetul de audit: O relaţie cheie în raportarea financiară şi în procesul de audit”

Conferinţa „Comitetul de audit: O relaţie cheie în raportarea financiară şi în procesul de audit”

 

Bucureşti 6 iunie 2013-06-07

 

Centrul pentru Reforma Raportării Financiare din cadrul Băncii Mondiale în colaborare cu Camera Auditorilor Financiari din România a organizat la 6 iunie 2013 la Hotelul Intercontinental din Bucureşti conferinţa cu tema „Comitetul de audit: O relaţie cheie în raportarea financiară şi în procesul de audit”.

Obiectivul acestei manifestări a fost de a oferi profesioniştilor şi în special membrilor comitetelor de audit – peste 200 de participanţi la lucrări - informaţii practice, atât din perspectiva firmelor româneşti, cât şi din perspectivă internaţională, care să îi ajute să se achite de rolul lor într-un mod cât mai eficient. Manifestarea a reprezentat de asemenea o bună ocazie pentru un dialog despre provocările cu care se confruntă comitetele de audit şi despre modul în care acestea îşi pot aduce o mai bună contribuţie la îmbunătăţirea calităţii de audit şi la apărarea intereselor acţionarilor. 

Lucrările Conferinţei au fost deschise prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele Camerei Auditorilor Financiari din România şi de Henri Fortin, şeful Centrului pentru Reforma Raportării Financiare din cadrul Băncii Mondiale, care au salutat prezenţa la acest eveniment a unor importante personalităţi ale profesiei din România şi din străinătate. Prof. univ. dr. Horia Neamţu a susţinut la început o prezentare, care a cuprins abordări de actualitate privind guvernanţa corporativă şi activitatea comitetelor de audit în contextul preocupărilor manifestate pe plan intern şi internaţional pentru reforma auditului.

Discursul cheie pe tema „Ce face ca un comitet de audit să fie eficient – lecţii din practică” a fost susţinut de Chris Hodge, director pentru guvernanţa corporativă din Consiliul pentru Raportare Financiară FRC din Marea Britanie, şi preşedinte al Reţelei Europene pentru Coduri de Guvernanţă Corporativă. 

Printre specialiştii de marcă din străinătate aflaţi la conferinţă au avut intervenţii pertinente pe tema propusă şi au adus în atenţie diferite experienţe şi învăţăminte în acest domeniu s-au numărat Arnold Schilder, preşedintele Consiliului pentru Standarde Internaţionale pentru Audit şi Asigurare din cadrul IFAC, Hilde Blomme, director executiv adjunct la FEE, Kristjan Verbic, membru al Consiliului de Administraţie EuroFinUse din Slovenia, Veronique Saubot, preşedinte al Comitetului de Audit Sofipost, Krzysztof Szuldrzynski, partener PWC Polonia. Lor li s-au alăturat specialişti români, precum Ciprian Ladunca de la Metropolitan Life, Alina Vernon, ACL Internaţional, Mircea Bozga, PWC România şi Lazăr Balaj, preşedintele Consiliului pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile din România.

Mass-media de specialitate din România a acordat o deosebită atenţie acestui eveniment. Astfel, postul Money TV a informat în trei buletine de ştiri succesive din ziua conferinţei despre principalele probleme abordate şi despre specialiştii străini şi români care au avut intervenţii în cadrul lucrărilor. În ziua următoare, în cadrul emisiunii „Legile afacerilor , postul Money TV a inclus un interviu cu prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele CAFR şi un amplu reportaj de la eveniment. 

Relatări de la lucrările Conferinţei au fost difuzate de către posturile Radio România Actualităţi, RFI România, precum şi de către Agenţia Română de Presă Agerpres. Jurnalişti de la Economistul, Legal Magazin, Revista Română de Consultanţă şi Practici de Audit au realizat reportaje de la Conferinţă pentru proximele ediţii ale publicaţiilor pe care le-au reprezentat.