Omagierea prof. univ. dr. Marin Toma

        În ziua de 19 septembrie 2013 la sediul CECCAR, în prezența reprezentanților unor organisme profesionale, a avut loc dezvelirea bustului prof. univ. dr. Marin Toma, fost președinte al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.

        În alocuțiunea sa la acest eveniment, prof. univ. dr. Horia Neamțu, președintele Camerei Auditorilor Financiari din România, a apreciat:

       „Participăm astăzi la un moment emoţionant prilejuit de dezvelirea bustului celui care a fost prof. univ. dr. Marin Toma, preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, fervent şi neobosit luptător pentru recunoaşterea şi afirmarea profesiei contabile. De numele său, de personalitatea sa se leagă reînfiinţarea organizaţiei profesionale a contabililor, precum şi drumul ascendent al acestei profesii, care şi-a căpătat cuvenitul statut de respect şi consideraţie în viaţa societăţii româneşti moderne şi se bucură de un binemeritat prestigiu în activitatea profesiei pe plan internaţional.

        Factor dinamizator al organizării şi conducerii activităţii CECCAR, profesorul Marin Toma a fost, deopotrivă, un apreciat cadru didactic universitar şi un fervent cercetător pe tărâmul contabilităţii. Este locul să amintim aici faptul că Marin Toma a fost, totodată, auditor financiar, membru al Camerei Auditorilor Financiari din România, elaborând lucrări ştiinţifice şi didactice în acest domeniu.

        Evenimentul de azi ne oferă posibilitatea de a aminti că între Camera Auditorilor Financiari şi Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi s-au creat şi consolidat în ultimii ani bune relaţii de colaborare, un merit important pentru această evoluţie revenindu-i profesorului Marin Toma.  În acest sens, se cuvine să relevăm faptul că la nivelul consiliilor de conducere ale CAFR şi CECCAR s-a acţionat realist şi eficient în sensul creării cadrului necesar spre o bună cooperare pentru activităţile aflate în sferele de operabilitate ale CAFR şi ale CECCAR. Astfel, după semnarea unui protocol de colaborare şi reprezentare pe plan internaţional a celor două organizaţii profesionale, au urmat alte două programe de conlucrare şi anume Protocolul privind cooperarea în domeniul organizării şi monitorizării stagiului de pregătire practică, document care are ca obiect recunoaşterea de către CAFR a stagiului de pregătire practică a stagiarilor CECCAR, respectiv recunoaşterea de către CECCAR a stagiului de pregătire practică a stagiarilor CAFR, precum şi Protocolul privind recunoaşterea cursurilor de pregătire profesională, cu scopul de a contribui la îmbunătăţirea pregătirii profesionale a membrilor activi ai celor două organisme.

Sunt demersuri notabile, care demonstrează, deopotrivă, membrilor şi mediului căruia i se adresează că organizaţiile noastre profesionale se pot sprijini reciproc în promovarea unor iniţiative utile profesiei. Nu întâmplător, la Conferinţa internaţională a Federaţiei Experţilor Contabili Francofoni, care a avut loc la Bucureşti, prin coincidenţă, în ultimele clipe de viaţă ale celui pe care-l comemorăm acum,  personalităţi recunoscute ale breslei pe plan mondial au formulat elogioase aprecieri privind cooperarea între cele două organizaţii profesionale atât pe plan intern – în privinţa pregătirii profesionale, cât şi pe plan extern - în cadrul organizaţiilor internaţionale, precum IFAC, FEE şi FIDEF.

În această perioadă, profesia noastră, fie că este vorba de contabilitate sau de audit, se află în faţa unor mari provocări generate de profundele transformări determinate de evoluţiile economice dificile atât pe plan internaţional, dar şi naţional. Bunăoară, profesioniştii contabili au misiunea de a asimila noua Directivă europeană a contabilităţii, care înlocuieşte Directivele a IV-a şi a VII-a, în care se regăsesc o serie de prevederi ce interesează deopotrivă contabilii, dar şi auditorii financiari. De asemenea, tot la nivel european se află în fază avansată de definitivare reglementări ce vizează o importantă reformă a auditului financiar.

Cerinţele ce se pun în legătură cu relansarea economiei obligă şi profesia noastră la eforturi pentru sprijinirea eficientă a acestor demersuri, aşa cum nu o dată, a susţinut profesorul Marin Toma, pe care îl comemorăm astăzi. În această privinţă, Camera Auditorilor Financiari din România consideră benefică conjugarea eforturilor în cadrul profesiilor şi activităţilor înrudite sau care se întrepătrund, pentru o colaborare reală între organismele profesionale atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional. De fapt, chiar dacă desfăşurăm activităţi specifice, distincte, aparţinem cu toţii aceleiaşi profesii – profesia contabilă, pe care suntem datori să o slujim cu profesionalism, abnegaţie şi cu respectarea cu rigurozitate a normelor Codului Etic al profesiei emis de IFAC.

Ne exprimăm speranţa că planta bunei înţelegeri şi colaborări între organizaţiile noastre profesionale pe care am sădit-o împreună cu profesorul Marin Toma va rodi în continuare, cinstindu-i şi onorându-i astfel memoria, în beneficiul creşterii prestigiului profesiei noastre.”