Sărbătorirea Zilei Naționale a Auditorului Financiar din România

Sărbătorirea Zilei Naţionale a Auditorului Financiar din România

 

În acest an Ziua Naţională a Auditorului Financiar din România – 26 octombrie a fost marcată prin trei evenimente desfăşurate cu ocazia cursurilor de pregătire profesională continuă organizate de Cameră, în trei locaţii: două la Bucureşti – în Aula Universităţii „Artifex” şi în noua sală de cursuri construită la sediul CAFR – şi a treia la Constanţa, la hotelul „Flora” – Mamaia.

Mesajul adresat cu acest prilej de Consiliul Camerei tuturor membrilor organizaţiei profesionale a fost citit în deschiderea festivităţilor de către prof. univ. dr. Horia Neamţu, preşedintele Camerei şi, respectiv, de Ana Dincă, vicepreşedinte al Consiliului – la Bucureşti şi de prof. univ. dr. Gheorghe Popescu, şeful Departamentului Servicii pentru Membri, la Constanţa. Textul Mesajului este publicat pe site-ul CAFR.


În continuarea manifestării care a avut loc la Universitatea „Artifex” prof. univ. dr. Ana Morariu, vicepreşedinte al Consiliului CAFR, a transmis celor prezenţi Mesajul Colegiului Editorial Ştiinţific al revistei „Audit Financiar”, în care se spune:

„În primăvara acestui an revista „Audit Financiar”, principala publicaţie editată de Camera Auditorilor Financiari din România, a consemnat un eveniment important: editarea numărului 100.

În cadrul strategiei de comunicare şi imagine stabilite de conferinţele anuale pentru revista „Audit Financiar”, orientările şi sarcinile trasate de Consiliul CAFR şi de Consiliul Editorial Ştiinţific al revistei au vizat ridicarea calitativă a articolelor, ancorarea materialelor publicate în cerinţele informării prompte a profesioniştilor asupra celor mai noi cercetări în domeniu în legătură cu practicile eficiente în materia auditului şi raportărilor financiare, precum şi privind evenimentele cele mai importante din viaţa internă şi internaţională a profesiei. Calitatea revistei a fost recunoscută atât de mediul academic românesc, cât şi în plan extern, articolele publicate fiind indexate în patru mari baze de date internaţionale – Ulrich¢s, ProQuest, Ebsco şi Cabells, recunoscute de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar revista este inclusă în platforma editorială română SCIPIO.

În acest an, la iniţiativa preşedintelui Camerei prof. univ. dr. Horia Neamţu, între Camera Auditorilor Financiari din România şi Academia de Studii Economice din Bucureşti – Facultatea de Contabilitate şi Informatică de Gestiune, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Economie Administrarea Afacerilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, Facultatea de Economie Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş au fost semnate importante acorduri de colaborare pentru promovarea profesiei prin valorificarea cercetărilor ştiinţifice în domeniu. Această colaborare realizează în principal prin intermediul revistei „Audit Financiar”.

Pe baza acestor acorduri, Camera şi centrele universitare de cercetare se pot consulta mai eficient în vederea orientării cercetărilor ştiinţifice spre teme de mare actualitate de maxim interes pentru profesia de auditor financiar şi pentru dezvoltarea profesiei contabile în general.”

Un moment semnificativ al acestei festivităţi l-a constituit decernarea de către prof. univ. dr. Horia Neamţu a premiilor revistei „Audit Financiar” pentru anul 2013, astfel:

• Premiul „Constantin Ionete”: prof. univ. dr. Ion Ionaşcu, de la Academia de Studii Economice din Bucureşti, auditor financiar.

• Premiul „Alexandru Rusovici”: conf. univ. dr. Camelia Daniela Haţegan, de la Universitatea de Vest din Timişoara, auditor financiar.

• Premiul „Alexandru Rusovici”: dr. Ioana Iuliana (Pop) Grigorescu, de la Universitatea „1 Decembrie” din Alba Iulia şi Universitatea din Leyda, Spania.

Cei premiaţi au mulţumit pentru atribuirea acestor distincţii  care reprezintă o importantă încurajare şi, totodată, un stimulent pentru cercetări viitoare în problematica profesiei contabile şi de audit şi şi-au reafirmat întregul sprijin pentru efortul editorial necesar realizării revistei „Audit Financiar”.