Ziua Națională a Auditorului Financiar din România - 2014

Mesajul Consiliului Camerei Auditorilor Financiari din România

 În fiecare an, la 26 octombrie, potrivit hotărârii adoptate de Consiliul Camerei cu 9 ani în urmă, se sărbătoreşte  Ziua Naţională a Auditorului Financiar din România. Este ziua în care românii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, personalitate a lumii creştine cunoscută şi venerată datorită calităţilor sale de înţelepciune, milostenie, faceri de bine, dobândite prin pregătire şi educaţie, considerat a fi protector al auditorilor financiari din ţara noastră.
 Sărbătorirea Zilei Naţionale a Auditorului Financiar din România are încă o semnificaţie: se împlinesc 15 ani de la înfiinţarea, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 75/1999, a Camerei Auditorilor Financiari din România, care reprezintă de fapt actul de naştere al acestei profesii esenţiale într-o economie modernă.
 An de an, această profesie s-a întărit, s-a conturat tot mai puternic şi se bucură de un binemeritat prestigiu în societatea românească, precum şi peste hotare. Organizaţia noastră profesională totalizează în prezent 4400 de auditori financiari persoane fizice şi 969 firme de audit, cărora li se adaugă 2112 stagiari.
 Profesioniştii români demonstrează, în majoritate covârşitoare, un înalt nivel de pregătire şi conştiinciozitate în îndeplinirea misiunilor de audit pe care şi le-au asumat.

 Stimaţi colegi,
 Ne aflăm într-un moment extrem de important al profesiei noastre. În condiţiile unei pieţe a auditului aflată în contracţie, avem de făcut faţă unor mari provocări generate de reformarea profesiei pe plan european şi internaţional. De aceea, noul Consiliu pe care l-aţi ales în urmă cu puţin timp şi în spiritul dezbaterilor şi propunerilor formulate la Conferinţa anuală şi-a propus şi a început să întreprindă o serie de acţiuni în sprijinul profesiei.
 În context, principalul nostru obiectiv îl reprezintă apropierea Camerei – ca organizaţie profesională – de membrii săi, de problemele şi dificultăţile pe care aceştia le întâmpină în activitatea de zi cu zi. Cu alte cuvinte, Camera va deveni portdrapelul intereselor şi cerinţelor membrilor, astfel încât aceştia să recunoască în organizaţia lor profesională un sprijin de nădejde.
 Câteva acţiuni le considerăm noi a fi prioritare. Astfel, avem în vedere crearea condiţiilor pentru prestarea activităţii de audit la cel mai înalt nivel de calitate şi profesionalism. Pentru aceasta vom asigura, pe de o parte, exigenţa profesională necesară pentru dobândirea calităţii de auditor şi asigurarea condiţiilor pentru o bună şi utilă pregătire profesională continuă a membrilor şi, pe de altă parte, vom oferi suport legal pentru toţi membrii care ne vor solicita ajutor în clarificarea unor aspecte practice ivite în activitatea concretă de audit.
 De asemenea, vom pune accent şi vom încuraja comunicarea cu instituţiile, cu mediul academic şi organizaţii profesionale, ghidându-ne după principiul ca, înaintea marilor probleme ale profesiei, să fim uniţi, constructivi şi cu convingerea că astfel putem facilita obţinerea cât mai multor beneficii pentru profesie. Cu deosebire, vom acţiona pentru a dezvolta şi moderniza cadrul de funcţionare al profesiei prin asigurarea unei legislaţii transparente, coerente şi corecte, conformă cu principiile şi exigenţele europene în materie.
 Cuvântul de ordine va fi pentru noi asigurarea prestigiului profesiei. Iar pentru aceasta vom deschide larg căile de dialog cu toţi membrii noştri, vom întreprinde măsuri pentru a evita conflicte de interese şi a promova un climat corect pe piaţa concurenţială a auditului.
 În acelaşi timp, vom acorda cea mai mare atenţie relaţiilor internaţionale ale profesiei, participând activ la lucrările organizaţiilor internaţionale din care facem parte cu drepturi depline, precum IFAC, FEE, FIDEF şi IAAER, şi conlucrând strâns cu organizaţiile profesionale cu care avem protocoale de colaborare.
 Fireşte, pentru succesul acestor acţiuni ne bizuim pe sprijinul dumneavoastră, al membrilor Camerei. La noi veţi găsi întotdeauna „uşi deschise”, receptivitate, veţi fi bineveniţi în sediul central şi la reprezentanţele zonale, care de fapt sunt construite şi funcţionează în interesul membrilor. Contăm că ne veţi susţine şi încuraja în demersurile noastre.
 Dragi colegi din organizaţia noastră profesională!
 Se poate considera deci, că există premise pentru încredere, optimism, şi energie pozitivă în viitorul profesiei nobile pe care ne-am asumat-o.
 În această zi de sărbătoare, Consiliul Camerei vă adresează calde felicitări, însoţite de urări de sănătate şi succese deopotrivă în activitatea profesională şi pe plan personal.
 Ne vom strădui în continuare să facem tot ceea ce ne-am angajat, pentru a fi mândri de faptul că faceţi parte dintr-un organism profesional care reprezintă elita profesiei contabile româneşti.

Preşedinte,
Lector univ. dr. Gabriel RADU

Nr.
Crt.

CENTRU

LOCAȚIE

DATA/ORA

1

BRAȘOV

HOTEL ARO - SALA EUROPA 3 25 OCTOMBRIE 2014,
 ORELE 11,00
2

CLUJ NAPOCA

FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE - AULA,
STR. TEODOR MIHALI, NR. 58-60, CLUJ-NAPOCA, CLUJ
24 OCTOMBRIE 2014,
 ORELE 10,00
3

IAȘI

HOTEL UNIREA, MEZANIN 25 OCTOMBRIE 2014,
 ORELE 11,00
4

CRAIOVA

FACULTATEA DE DREPT, CAMPUS UNIVERSITAR MECANICA 25 OCTOMBRIE 2014,
 ORELE 12,30
5

TIMIȘOARA

COMPLEX SENATOR, CALEA LUGOJULUI 25 OCTOMBRIE 2014, ORELE 10,00
6

PITEȘTI

UNIVERSITATEA BRÂNCOVEANU 27 OCTOMBRIE 2014, 
7

BAIA MARE

RESTAURANTUL PARC
SALONUL REGINA MARIA
28 OCTOMBRIE 2014,
ORELE 17,00
8

CONSTANȚA

HOTEL MALIBU, SALA CALLATIS 25 OCTOMBRIE 2014, ORELE 13,00
9

BUCUREȘTI

UNIVERSITATEA ARTIFEX, AULA, STR. ECONOMU CEZĂRESCU NR. 47, SECTOR 6, BUCUREȘTI 25 OCTOMBRIE 2014, ORELE 13,00