Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR) și Institutul Contabililor Autorizați din Anglia și Țara Galilor (ICAEW) au lansat la București Rețeaua de Calitate a Auditului (Quality Assurance Network)
Primele lucrări ale Rețelei de Calitate a Auditului s-au desfășurat la București, la finalul lunii februarie 2016 și au fost patronate de Camera Auditorilor Financiari din Romania (CAFR). Întâlnirea a avut scopul de a transmite că organismele profesionale la nivel național sunt parteneri cheie ai organismelor de supraveghere pentru obținerea auditului de calitate, ca mijloc pentru adăugarea de valoare și beneficii companiilor auditate.

Întâlnirea internațională a profesioniștilor din audit care s-a desfășurat la București a fost esențială pentru procesul de întărire a capacității de reglementare a organismelor profesionale care fac parte din Forumul Strategic al Profesiei Contabile (APSF). Scopul acestui proces este obținerea de rezultate relevante in activitatea de asigurare a calitatii auditului și de a îi ajuta pe profesioniștii din domeniu să identifice posibile riscuri. Seminarul organizat la București s-a concentrat pe specificul auditului în cazul companiilor mici și a pus bazele identificării unor noi indicatori de calitate a auditului, la nivel internațional. La întâlnire au participat reprezentanți ai organismelor profesionale și de supraveghere din România, Bulgaria, Polonia, Turcia, Moldova și din alte state din Europa Centrală și de Est. Temele evenimentului au fost dezbătutate totodată în cadrul unei mese rotunde la care au participat reprezentanți ai unor instituții cheie din România: Autoritatea de Supraveghere Financiară, reprezentată de vicepreședintele Marius Vorniceanu, Camera de Comerț și Industrie a României – reprezentantă de vicepreședintele Gyorgy Andras Edler, Consiliul pentru Supravegherea în Interes Public a Profesiei Contabile, Ministerul Economiei, Curtea de Conturi, Oficiul Național de Prevenire și Combatare a Spălării Banilor.


,,Mesajul nostru către autoritățile de supraveghere din Romania și din alte state este să ni se alăture pentru a înțelege progresul profesiei, pregătirea profesioniștilor și de a fi alături de noi pentru a înțelege unde este nevoie să ne adaptăm și să sporim dialogul. Am fost încântați că autoritățile de supraveghere au onorat invitația de a participa la acest seminar, la București. Lucrăm împreună pentru a crește calitatea în sfera auditului și, mai pe larg, să creștem încrederea în raportările financiare pentru a obține un grad și mai mare de încredere al investitorilor’’ a declarat dl. Martin Manuzi, director general pentru Europa al ICAEW.

,,Ca profesioniști ne-am angajat pentru un audit care aduce valoare, un audit benefic nu numai pentru acționari ci și pentru toți cei care urmaresc bunul mers al companiilor. Auditul este o componentă cheie, nu singura, pentru încrederea în afaceri și pentru asigurarea dezvoltării mediului de afaceri, în interesul general al economiei și al publicului. Prin debutul lucrărilor Rețelei de Calitate a Auditului, aici, la București, am arătat că suntem parteneri de încredere ai profesioniștilor la nivel internațional și că știm să aducem și să folosim cea mai bună expertiză pentru ca auditul să ajute decisiv mediul de afaceri din România și să contribuie la încrederea publicului în raportările financiare’’, a declarat dl. Gabriel Radu, Președinte al Camerei Auditorilor Financiari din România.

,,CAFR a fost absolut fantastică în organizarea acestui eveniment, ca partener cheie în inițierea Rețelei de Calitate a Auditului. Dealtfel, profesia din România, în întregime, a jucat un rol cheie în înființarea Forumului Strategic al Profesiei Contabile. Prima întâlnire a acestui Forum s-a desfășurat dealtfel tot în România. Forumul Strategic pentru Profesia Contabilă este o oportunitate fantastică pentru organismele profesionale din regiune de a împărtăși experiența, de a inova și de a dezvolta structuri noi care amplifică relevanța contribuției lor la viața economică din fiecare stat’’, a adăugat Manuzi


Forumul Strategic pentru Profesia Contabilă – Accounting Profession Strategic Forum (APSF) a fost înființat de Institutul Contabililor Autorizați din Angla și Țara Galilor (ICAEW) ca o inițiativă derivată în urma discuțiilor cu organismele profesionale din Europa Centrală și de Sud-Est. Scopul înființării APSF a fost identificarea provocărilor comune și interesul mutual pentru dezvoltarea unei gândiri strategice în ceea ce privește profesia contabilă.

ICAEW (The Institute of Chartered Accountants in England and Wales) a fost fondat în 1880 și este o organizație profesională la nivel mondial care promovează, sprijină și dezvoltă activitatea a peste 144.000 de profesioniști contabili.

Camera Auditorilor Financiari din România este organismal profesional care organizează, coordonează și autorizează desfășurarea activității de audit financiar din România, are aproximativ 4500 de membri persoane fizice și circa 1000 de membri persoane juridice. CAFR este membru al Federației Internaționale a Contabililor (IFAC) și al Federației Europene a contabililor (FEE). Principalele activități ale CAFR sunt îndreptate spre reglementare, controlul calității, autorizarea auditorilor financiari și formarea profesională.

Camera Auditorilor Financiari din România și APSF încurajează planificarea strategică și inovarea în rândul corpurilor profesionale contabile astfel încât să continue să fie relevante și să contribuie la nevoile pieței, în interes public.

Persoana de Contact: 
Șef Departament Relații Internaționale
Anca Țiura