Intalnirea de lucru Common Content Bucuresti, Romania 5 -6 Aprilie 2016
Pentru creşterea calităţii şi perfecţionarea continuă a activităţii membrilor CAFR, precum şi pentru sporirea vizibilităţii Camerei în plan european şi internaţional, Consiliul Camerei consideră că este utilă aderarea ca membru cu drepturi depline la acest proiect de anvergură şi va demara acţiunile necesare pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
Concret, obţinerea titlului de membru presupune în prima etapă analiza de către CAFR a sistemului de admitere în profesie, a celui de pregătire a stagiarilor şi a celui de pregătire profesională continuă a membrilor, alinierea la cerinţele impuse de Common Content şi autoevaluarea gradului în care aceste cerinţe sunt îndeplinite. Ulterior, în urma unei revizuiri făcute de unul sau două dintre celelalte organisme membre se va decide dacă se obţine titlul de membru cu drepturi depline. Această etapă finală estimăm a fi derulată în termen de maxim 2 ani.
Ce este proiectul Common Content?
Ca răspuns la globalizarea de activitate, piață unică în armonizare şi reglementare, institutele contabile de top din Europa lucrează împreună pentru a aduce calificările profesionale mai aproape de cerinţele actuale.
Internaţionalizarea şi armonizarea rezultatelor educaţionale
Proiectul de conținut comun este o colaborare între organismele contabile de prim rang cu scopul de a dezvolta în continuare, de a menține și unifica reperele profesionale de învățământ de înaltă calitate reflectate în calificările distincte ale organismelor participante și recunoscută la nivel internațional ca răspuns la provocările generate de globalizare și nevoile diverselor părți interesate.
Calitatea de membru al Proiectului Common Content
Proiectul Common Content este deschis organismelor contabile care împărtășesc viziunea, misiunea, valorile și obiectivele Proiectului și au îndeplinit cerințele pentru aderare, în special în privinţa calificării profesionale a acestor organisme care trebuie să satisfacă cerințele de conținut comune pentru calificările profesionale.
Calitatea de membru nu este limitată de considerente geografice sau politice și este deschisă oricărei organizaţii de contabili profesioniști care îndeplinește cerințele de membru
Calitatea de membru asociat este deschisă acelor organisme contabile care împărtășesc viziunea, misiunea, valorile și obiectivele Proiectului și au ca obiectiv pe termen lung să devină membri cu drepturi depline.
Beneficiile armonizării educaţiei şi formării pentru auditorii statutari
Avantajele acestui proiect, ca mijloc de armonizare la un nivel ridicat de educație și formare profesională a auditorilor statutari includ:
• Proiectul oferă o platformă comună pentru armonizarea educației și formării care recunoaște atât zonele care sunt comune, cât și zonele care trebuie să fie diferite în calificările naționale în cadrul aplicării principiului subsidiarității, dar nu este o calificare uniformă cu sistemele de livrare de învățământ uniforme.
• Proiectul oferă un cadru pentru a considera ceea ce este național (de exemplu, drept și fiscalitate) și oferă o bază solidă pentru proba de aptitudini și, prin urmare, pentru portabilitatea calificărilor de auditor în cadrul UE și la nivel mondial.
Cadrul „Abilităţi” ajută la asigurarea că auditorii sunt în măsură să aplice competențele în practică și este important pentru adaptabilitatea educației și formării
Proiectul poate servi drept model pentru recunoașterea reciprocă a auditorilor între Comisia Europeană și țările europene din afara UE, în conformitate cu acordurile globale ale tratatelor economice și comerciale.
Proiectul Common Content favorizează schimbul transfrontalier de opinii ale celor implicați în educația și formarea auditorilor în UE și în întreaga lume - inclusiv academicieni, profesionişti, organisme profesionale și de reglementare - cu privire la aspecte cum ar fi programe educaționale și cursuri, examene și formare.
Pentru mai multe informații puteți accesa site-ul Proiectului: http://www.commoncontent.com/