Celebrarea a 30 de ani - un nou început pe o fundație solidă .Accountancy Europe - Organizația „umbrelă” a contabilității și auditului european
Aceasta este gândirea Federației Europene a Experților Contabili (FEE) la cea de-a 30-a aniversare, sărbătorită pe 7 decembrie 2016. A venit momentul să privim în urmă, la ceea ce a realizat FEE, de acum  Accountancy Europe - însă, și mai important, ne aflăm într-un moment de punere în scenă a viitorului, cu o nouă denumire, o nouă imagine, un nou website,și, mai ales, o nouă filozofie: „Because people count/Pentru că oamenii sunt cei care contează”.

„Este mai mult decât o simplă schimbare de logo - deși se schimbă și acesta,da!” se amuză Olivier Boutellis-Taft, Directorul Executiv. Domnia sa afirmă, rememorând, „Cred că a existat o vreme când noi, contabilii, comunicam cu alți contabili. Acum, comunicăm cu toată lumea.” O sursă de sfaturi pentru politicieni, un laborator de idei prin evenimentele și publicațiile noastre, un susținător al membrilor noștri, vocea profesiei contabile, și -cel mai important - activitatea în interesul public în beneficiul societății ca întreg. „Am relaționat din ce în ce mai mult cu celelalte părți interesate, precum ONG-urile, și am descoperit că și societatea, la rândul ei, a început să comunice cu noi”.

La această aniversare din decembrie 2016, în prezența a mai mult de 500 de persoane interesate, printre care și Dl Gabriel Radu, Președinte CAFR și Dl Prim-vicepreședinte CAFR Ciprian Mihăilescu a fost lansată oficial noua imagine. Este vorba despre o nouă denumire „Accountancy Europe” și un nou logo - o literă „A” simplificată, încoronată cu un punct. Evident, litera „A” se referă la contabilii, auditorii și consultanții pe care îi reprezintă. Este foarte importantă declarația D-lui Olivier Boutellis-Taft în ceea ce privește procesul de rebranding: „Mai simplu, mai amplu, orientat mai mult către exterior”. Accountancy Europe este transparentă, directă, și „pune punctul pe a”.

Simbolistica meticuloasă a logo-ului nu se oprește aici. În funcție de cine observă, litera „a” ar putea reprezenta o umbrelă (care indică rolul Accountancy Europe de coagulant care își unește membrii), o săgeată și o țintă (care sugerează acuratețe și eficiență) și o portavoce (prin care se dă o „voce” proeminentă organizației în Europa și nu numai). Însă cel mai important, poate, este simplul contur al siluetei umane, care ne readuce la tema atotcurpinzătoare a relansării, aceea de a reprezenta oamenii. „Because people count/Pentru că oamenii sunt cei care contează”, de vreme ce profesioniștii contabili fac cifrele să lucreze în folosul oamenilor care sunt clienți, părți interesate și membri ai societății.

„Avem de-a face cu o perioadă a marilor provocări, dar și a marilor ocazii. Aparatura și automatizarea pot prelua o mare parte din munca pe care obișnuiam să o facem noi. Firește, acest lucru neliniștește mulți oameni. Însă oamenii sunt cei care vor conta și mai mult - computerele pot efectua procesarea, însă oamenii sunt cei care vor trebui să facă interpretarea. Aparatura încă nu reușește să identifice problema reală și nu poate (încă) să ofere consultanță personalizată completă. Mai important: aparatura nu ține cont de etică și nu poate susține valorile morale, încrederea sau exercitarea raționamentului.”

„Tehnologia Blockchain și contractul inteligent/smart contract pot contribui la creșterea certitudinii și a siguranței, însă nu pot crea încredere. Încrederea rămâne fundația comerțului și a oricărui tip de relație; profesioniștii contabili sunt cei care oferă încrederea.”

Iar încrederea este din ce în ce mai greu de găsit pe piețele moderne - și cu atât mai mult în universul contabilității și auditului - a căror imagine stabilă și solidă a avut de suferit în ultimii ani, fiind intens pusă sub lupa publicului.

Lumea nu mai este așa cum era în 1986, când s-a înființat FEE. Pe atunci, Uniunea Europeană număra numai 10 state membre, iar organizațiile membre ale FEE proveneau din 21 de țări. În prezent, Accountancy Europe se poate lăuda că are ca membri  aproape un milion de profesioniști, din 37 de țări, inclusiv 28 de state membre UE.

Dată fiind situația economică și politică actuală a Europei, următorii 30 ani pentru Accountancy Europe se profilează palpitanți și poate, uneori, marcați de provocări. Construind pe o fundație solidă, Accountancy Europe va continua să îi aducă pe oameni împreună pentru a informa în dezbaterea de politică publică în Europa și nu numai.